Palatka.bg

Виртуални екрани заменят прозорците в самолетите

Едно от най-хубавите неща при летенето със самолет е възможността да наблюдаваме главозамайващите гледки на километри над земната повърхност. Всеки обича да бъде до прозореца, най-вече когато е светло, а небето ясно. Скоро обаче всичко това може да отиде в миналото.

Всъщност, за някои пасажери на „Емирейтс“, промяната вече е факт. От края на миналата година някои кабини първа класа на самолетите „Боинг 777“ на авиокомпанията вече са заменени с напълно виртуални такива. Според експерти – именно това е бъдещето на авиацията. Не бързайте обаче да се плашите, защото през виртуалните прозорци също ще можете да виждате какво става навън. Единствената разлика ще е, че контактът няма да е директен, а екрана на прозореца ви ще изобразява с висока резолюция какво виждат оптични камери, инсталирани отвън на самолета. Според „Емирейтс“ екраните са с толкова добро качество, че е почти невъзможно човек да разбере, че не гледа през истински прозорец.

Защо обаче е нужна подобна промяна?

Поради чисто практични причини. Заменянето на истинските прозорци с виртуални такива, ще направи самолетите по-леки, а съответно и по-ефективни откъм разход. Разликата е минимална, но когато говорим за хиляди самолети, стотици хиляди полети и милиони километри годишно – спестеното гориво става сериозен фактор. Друг сериозен аргумент за смяната на прозорците е, че по този начин самолетите ще могат да летят дори по-нависоко от сега.

Разбира се, идеята има и свои противници, заради един сериозен негатив, който може да забави масовото й влизане. Става въпрос за това, че при потенциален инцидент истинските прозорци играят много важна роля. Пасажерите имат възможност да видят какво се случва навсякъде извън самолета и да се ориентират по-лесно. Това е особено важно при кризисна ситуация, когато екипажът трябва да организира спешна евакуация. Затова и все още технологията е експериментална и този наистина сериозен недостатък трябва да бъде напълно премахнат, преди да видим тоталната замяна на прозорците с виртуални екрани.

Антон Далчев