Palatka.bg

Средиземно море се превръща в Пластмасово море

Кой не обича да почива по бреговете на Средиземно море? Едно от най-красивите, топли, пълни с живот, курорти, природа и история места на тази планета. Тази природна даденост обаче скоро е заплашена от тотално унищожение, заради човешката дейност. Нещо повече – съвсем скоро Средиземно море може да се превърне в Пластмасово море, предупреждава доклад на природозащитната организация WWF.

Световният фонд за дивата природа алармира, че Средиземно море е един от най-експлоатираните и замърсени водни басейни в света. В него вече има огромно количество от микропластмаса (микроскопични парчета от отровния материал, които са с големина по-малка от 5 милиметра), които все по-често биват открити в организмите на многобройни живи същества, обитаващи морето.

От WWF твърдят, че концентрацията на пластмаса тук е над 4 пъти по-висока, сравнена с други морета по света. Според организацията трябва да се приемат спешни мерки за прекъсване на замърсяването и изчистването на вече пуснатата в морето пластмаса. Над 95% от боклуците в Средиземно море са пластмасови.

Те идват най-вече от Турция, където регулациите са по-слаби, но не много по-далеч назад са Испания, Италия, Египет и Франция. WWF призовават за международно споразумение за справяне с огромния проблем, който в не толкова далечно бъдеще може да ощети всички държави, ползващи плодородните води на Средиземно море за улов и туризъм.

WWF предлагат до 2025 г. в държавите около водния басейн да бъдат забранени пластмасите за еднократна употреба като торбички, чаши и бутилки. В същия период трябва и да бъдат елиминирани микропластмасите, които в момента се използват в козметиката и почистващите препарати. Останалите пластмаси пък трябва да са произведени от рециклирани материали с възобновяема енергия, а не чрез петрол и химикали.

От организацията съветват и всички обикновени хора да предприемат малките, но важни стъпки да започнат да се грижат за природата, спирайки да използват пластмаси за еднократна употреба и предмети от бита, които имат заместващ материал.

Антон Далчев