Palatka.bg

Глобалното затопляне е убило половината корали в Големият бариерен риф за 2 години

Големият бариерен риф е едно от най-големите природни чудеса на тази планета. Много хора гго смятат дори за най-красивото и уникално място на Земята. Той може да се види с просто око от Космоса и е най-голямата отделна структура на планетата, създадена от живи организми. Площта му от над 344 хил. километра (3 пъти колкото България) е дом на десетки хиляди уникални животински вида, много от които живеят само тук. Смята се и за най-доброто място въобще за гмуркане. Но той е на път да изчезне.

Въпреки огромните си мащаби – Големият бариерен риф е една изключително крехка екологична система, която е на път да изчезне, заради човешката дейност. Най-голяма заплаха безспорно представлява Глобалното затопляне и рязкото покачване на температурата на водата. Това води до т.нар. „обезцветяване“ на иначе красивите корали, които стават бели и умират. За съжаление смъртта на рифа е може би неизбежна. След 2 огромни топли вълни учените са установили, че половината от коралите в северната, най-девствена част на рифа, е унищожена, разказва Time.

Едно от чудесата на света

Според експертите – ако температурите продължат да се покачват – това ще доведе до пълен колапс на Големият бариерен риф. Само между март и ноември 2016 г. са били унищожени 30% от коралите. Подобна смърт е била наблюдавана и през 1998 г. и 2002 г., но тогава щетите са били значително по-малки, сравнено с днес.

Смъртта на коралите означава загуба на местообитание и храна за милиарди индивиди от хиляди видове риби, ракообразни и други. Учените алармират за спешни мерки за ограничаване на глобалното затопляне, защото ако температурите продължат да се покачват, това ще доведе до пълното унищожение на Големия бариерен риф, а и на много други уникални екосистеми по целия свят. Щетите са огромни при температура „само“ 2 градуса по-висока от обичайната, но тя ще стане многократно по-високо, ако не се вземат наистина внезапни и мащабни мерки за спирането на затоплянето.

Антон Далчев