Palatka.bg

Коя е най-посещаваната от туристи дестинция в света?

Замисля ли сте се някога кой е най-посещаваният град в света с цел туризъм? Може би ще си помислите Париж, Рим, Лондон? Не, нищо подобно. Защото най-посещаваният град се оказва Пунта Кана, Доминиканска република, според класация на на Mastercard, която ежегодно публикува Глобалния индекс на най-посещаваните с цел туризъм градове.  Класацията реално отчита не точният брой на посетителите, а колко от нощувките в дадена дестинация са направени с туристически, а не други цели. Тя изключва посещенията, които са направени с цел бизнес или други. При Пунта Кана невероятните 99.9% от нощувките са били именно с цел туризъм. Вижте цялостната класация в топ 10:

Пунта Кана, Доминиканска република (99.9%)

Куско, Перу (98%)

Джерба, Тунис (97.7%)

Ривиера Мая, Мексико (97.5%)

Палма де Майорка, Испания (97.2%)

Канкун, Мексико (96.8%)

Бали, Индонезия (96.7%)

Панама сити, Панама (96.3%)

Орландо, САЩ (94.1%)

Пукет, Тайланд (93%)

Глобалният индекс на най-посещаваните градове оценява градовете на базата на броя на нощувки на чуждестранни туристи, както и парите, похарчени от тях. Горните 10 града са избрани като най-подходящите за забавление, почивка и култура.

Пунта Кана е курортен град в най-източната част на Доминиканската република. Районът има плажове в Карибско море и Атлантическия океан, които са популярна туристическа дестинация. Времето е много горещо и влажно. Заради великолепните си плажове, много добрата инфраструктура и уникалната чистота, Пунта Кана е изключително предпочитано от заможни туристи дестинация.

Пейзажът е приказен, а един от прякорите на Пунта Кана е „Мястото, където се срещат всички палми“. Местните са изключително ревниви към природата си, затова я пазят, като е забранено всякакво строителство, което може да навреди на прекрасния пейзаж. Повечето постройки са от естествени материали, изцяло съобразени с духа на мястото. Всъщност Пунта Кана се състои от множество по-малки курорти, които приличат на самостоятелни селища. Особено характерни са малките, кокетни вили, пълни с растителност.

 

Антон Далчев