Palatka.bg

Ледът в Антарктида се топи 3 пъти по-бързо

С огромно прискърбие пишем поредната новина за огромните ефекти от Глобалното затопляне, което е факт. Ново проучване обяви, че ледът в Антарктида е започна да се топи три пъти бързо през последните само пет години, съобщава „Вашингтон пост“.

Екип от 80 учени оповестиха, че всяка година ледената шапка на Антарктида се топи с над 200 милиарда тона за 12 месеца. Това води до загуба на огромно количество от резервите на планетата за питейна вода, както и на унищожаване на хабитата на много животни, живеещи на Антарктида. Най-големия проблем обаче, който афектира цялата планета, е, че разтопеният лед повишава морското равнище с половин милиметър всяка година. И макар това може да ви се струва малко – всъщност е невероятно много.

Можем ли да спрем процеса?

Ако скоростта на топене продължи да се запазва –  дори най-лошите прогнози за покачване на Океана могат да се окажат реалност. Това ще доведе до загуба на огромно количество територия, разположена близо до морето, включително много острови, градове и населени места с малки и изолирани общности. Резултатите от последните изследвания показва, че човечеството има изключително малко време, за да спре рязко парниковите газове и да намали Глобалното затопляне – по-малко от десетилетие. Период, който е обективно, социално, икономически и технологично на практика невъзможен. Все повече учени са песимисти, че промените в климата за възвратни.

В периода 2012-2017 г. Антарктида е губила по 219 млрд. тона лед всяка година. За сравнение през периода 1992 г. до 1997 г. е губила по 49 млрд. тона. В десетилетието по средата – около 73 тона годишно. Общи от 1992 г. до днес, само за около 25 години, Антарктида е загубила покъртителното количество от 2.7 трилиона лед. Смята се, че ако целият лед в Антарктида се разтопи – това ще покачи нивото на световния океан с около 45 метра, което ще е пагубно за човечеството.

Антон Далчев