Palatka.bg

Езерото Сорвагсватн във Фарьорските острови, което сякаш ще прелее, отвъд скалите

Сорвагсватн е най-голямото езеро във Фарьорските острови – разположенен е на остров Вагар. Той обхваща площ от 3.4 квадратни километра, което го прави три пъти по-голямо спрямо второто по големина езеро в страната Фиалрейвън, което също се намира на остров Вагар.

Фотография

Фотографията, която виждате, всъщност е оптична илюзия. Независимо че изглежда, че езерото е значително по-високо от нивото на океана, всъщност то е само на 30 метра над морското равнище, но скалата, която се е изправила точно пред камерата, е висока 100 метра. Позицията на камерата и ъгъла на на заснемане заблуждават мозъка ни, карайки го да мисли, че езерото е относително на същото ниво като скалата. При заснемане от друг ъгъл е очевидно, че езерото се намира на далеч по-ниско ниво от надвисналата на океана скала, която е особено издигната в своя край.

Фотография

Обективно погледнато не можем да твърди, че езерото само по себе си е нещо грандиозно и незабравимо, освен че е най-голямото във Фарьорските острови, но все пак заслужава да му се обърне внимание, заради красотата му и уникалното му местоположение. Дължината на езерото Сорвагсватн е 6 километра. Любопитно е, че наклонът от двете страни на езерото е на съвсем различни височини – от 376 м. горния край на езерото, 252 м. в средата му и 142 в най-ниската точка над Атлантическия океан. От определена гледна точка може да се види и водопадът Босдалафосур, който свързва езерото с океана.

Сред местните жители има яростен дебат относно името на езерото и как трябва да бъде наричано то

Жителите (които са около хиляда) на малкото селце Сьорвагур Sørvágur, се гордеят с факта, че езерото е кръстено на тяхното село. От друга страна, жителите на Miðvágur искат езерото на носи името Leitisvatn, тъй като земите, които се намират около езерото традиционно са наричани Leiti.

Фотография

Днес може и да изглежда странно и объркващо езерото да се нарича Сорвагсватн предвид факта, че селцето Miðvágur се намира по-близо до самото езерото, отколкото Sørvágur. Обяснението на историците е, че селото Sørvágur е било основано и съществувало преди това на „конкуренцията“.

Фотография

Местните хора до  известна степен са решили проблемът с двете наименования, наричайки го просто „езерото“ (Vatni). Всички жители на острова са наясно кой какво има предвид, казвайки „езерото“. Този подход е възприет и от хората от други части на Фарьорските острови, а когато някой нарече езерото с едно от двете имена, почти моментално се заформя безкрайна дискусия и дебат, които подобни на всички вечни спорове, никога не приключват с победител, който е успял да промени мнението на събеседника си. Спорът най-често се урежда с примирие с чаша бира в ръка.

Фотография

Екип iTravel-bg.com