Palatka.bg
сицилия

5 традиционни изкушения, които да опитате в Сицилия

Италия и добрата храна несъмнено вървят ръка за ръка. Всяка нейна област има своите традиционни изкушения и характерен кулинарен почерк, но какво да кажем за остров Сицилия? Той се откроява с топлия си климат, вкусна и засищаща храна, но най-вече – с усещането за безвремие и блажено спокойствие, които остават с теб дълго след като го напуснеш. Е, заедно с няколко натрупани сантиметри около талията, но това е без значение – защото храната в Сицилия наистина си заслужава да подновим абонамента си за фитнес залата!

Pasta alla Norma

Tagliatelle alla Norma

Това традиционно ястие е характерно за област Катания, разположена в подножието на вулкана Етна. Тази семпла паста е комбинация от доматен сос, патладжан и сирене „рикота“. Името й „alla Norma“ всъщност няма нищо общо с това, че рецептата е „нормална“, а идва от името на известна опера на Пучини. Италианците определено знаят как да превърнат няколко обикновени съставки в нещо удивително!

Аrancini

arancini

Тези пържени топки от смачкан ориз са характерни за района между Катания и Палермо. Можете да ги намерите „чисти“ и да ги опитате с топка сладолед (по препоръка на сицилианците), както и пълни с месо. В областта на Палермо аранчините са с кръгла форма и плънка, а в областта на Катания са семпли със заострен връх, напомнящ вулкана Етна, като тук ги наричат още „бриош“.

Granita

granita siciliana

Гранита е традиционен сицилиански сладолед, който се приготвя от пресни плодове или ядки, захар и лед. Този разхлаждащ десерт често се консумира заедно с бриош за закуска. Най-популярните вкусове са бадем и лимон, тъй като в тази част на Италия има много лимонени и бадемови градини.

Minuzza

More Finger Food

Познат още като Cassatelle di Sant’Agata, този традиционен сицилиански десерт се приготвя от пухкав кейк, ликьор от шамфъстък, свежа рикота, гарнирана с обляна в захарен сироп череша. Десерт минуза ви предлага да опитате няколко от най-уважаваните съставки в Сицилия, на върха на които безспорно стои вкусната сицилианска череша.

Canolli

Cannolis

„Каноли сичилиани“ можете да намерите във всяка точка на Италия. Както става ясно от името им – тяхната родина безспорно е Сицилия. Приготвени от пържена фунийка, пълна със сирене рикота и потопени в натрошен шамфъстък – каноли е едно от традиционните сицилиански ястия, които задължително трябва да опитате, за да се почувствате в Италия като у дома си!

Снимка на корицата: Justin Green