Palatka.bg

В кои градове по света можеш да работиш най-малко и да печелиш най-много?

От столетия политици, философи и социални експерти се опитват да ни убедят, че работата е всичко. Цялата съвременна западна цивилизация е основана на идеята, че индивидът е свободен само тогава, когато работи и допринася до обществото. Забързаният начин на живот беше превърнат в идеология. Това обаче започва да се променя. Защото все повече хора разбират, че от толкова много работа, не ми остава време за живот. И балансът между работа и свободно време става все по-важен.

Затова текущата класация е повече от интересна. Тя показва кои градове по света са с най-добър баланс работа-заплащане. Тоест кои са онези места, в които можеш да работиш по-малко часове, но да печелиш по-добро заплата. Класацията е направена от сайта Expert Market, разказва Independent. Тя изследва средната работна заплата, работното време и платената отпуска в 69 ключови икономически града.

Най-щастливи, както можете да се досетите, са служителите в Люксембург. Те получават средно заплата от 3 144 паунда за 33-часова работна седмица. Освен това те получават невероятните 32 дни средно платена отпуска и напълно безплатно здравно обслужване. Лондон пък е едва на 10-то място, като неговите жители печелят средно около 2 034 паунда, като имат пет ваканционни платени седмици. Изключително добър град за баланс е Париж, където работниците получават „само“ 1 893 паунда средно, но за сметка на това имат 30-часова работна седмица.

Както можете да се досетите – като цяло Европа е континентът, където е постигнат най-добър баланс работа/заплащане, най-вече заради силните си социални политики. Забележително е, че всички 10 най-добри в това отношение града са не само част от Европа, но и от Европейския съюз.

Най-лошо пък е положението в големите азиатски градове като огромните Пекин, Мумбай, Шанхай, Банкок и Джакарта оглавяват долната част на класацията. Работниците в Пекин са най-близо до думата „съвременен роб“, тъй като те си почиват средно едва 10 дни в годината платено. Работниците в Хонг Конг пък ссе връщат вкъщи средно с 1,989 паунда месечно, като работят около 50 часа седмично и имат само 17 дни платен отпуск. Най-лошият в това отношение град в САЩ е Чикаго, където хората печелят 2 654 паунда, но имат само 14 дни отпуск годишно.

10-те най-добри градове на ниво заплащане/работа са:

Люксембург
Мюнхен
Париж
Хелсинки
Лион
Копенхаген
Рим
Дъблин
Осло
Лондон

Антон Далчев