Palatka.bg

Mundaneum – белгийското информационно хранилище, което предхожда интернет

Mundaneum, намиращ се в град Монс, Белгия, е информационно хранилище, познато още като „прото-Wikipedia”, „пост-Google” и „дядото на интернет“. Неговото основаване започва още през 19-ти век, когато двама знатни белгийски адвокати споделят една благородна цел – да съберат цялата информация в света и да я класифицират. Те правят революционна система за класификация, наречена „десетичната“, която се използва и до днес, разказва Independent.

Единият от основателите се казва Анри Фонтен – една от най-важните фигури във философията на пацифизма. Той е сред важните фигури в Лигата на нациите (предшественика на ООН) и носител на Нобелова награда за мир. Вторият е Пол Олет, мистериозен пионер в науката и технологията за работа с огромни обеми документация и информация. Признат е за бащата на информационната наука и именно негови са плановете за първата в света глобална компютърна мрежа от 1934 г.

Тези двама велики мъже решават да поставят началото на един цял „информационен град“, създавайки взаимоотношения между интелигенцията на Европа. Тяхната цел е чрез информация и образование да обединят света. Точно така те създават Mundaneum през 1910 г., първоначално в Брюксел, като през 1998 г. той е преместен в Монс. Днес тук се съхраняват 12 млн. индекс карти и документа с обща дължина над 6 километра. Целта на проекта е да съхрани Европейското информационно наследство.

Mundaneum трябвало да стане символ на мира и културата на Европа и паметник на европейското сътрудничество по време на „Бел епок“ в периода 1870-1910-те години. „Хубавата ера“ обаче свършва с избухването на ПСВ през 1914 г., малко след като е основан института. От там насетне 20-ти век е белязан с най-големите войни, които човечеството някога е виждало. Никой няма време, желание и пари за подобен мащабен и красив проект. Мирът се проваля и затова протокомпютърният утопичен проект Mundaneum трябвало да остане завинаги неизпълнен, изпреварен от историческите събития.

Когато Германия нахлува в Белгия през 1940 г. Mundaneum е частично разрушен и голяма част от материала е изгубен. Институтът е бил пренебрегван и почти забравен до 1974 г., когато е бил преоткрит от австралийски студент и възроден. През 2016 г. обаче Mundaneum стана първият белгийски обект, на който Европейската комисия даде знак за европейско наследство за ролята му в изграждането на европейска идентичност, а през 2015 г. Монс бе признат за европейска столица на културата.

 

Днес институтът функционира като музей. В него има изложбена и лекционна зала с огромен подземен архивен център. Тук се съдържат оригиналните индексни карти и колекциите на основателите, архивни вестници, пощенски картички, плакати и списания, които се стремят да запазят духа от минали епохи и култури. Архивите също са разделени на три основни тематични раздела: феминизъм, анархизъм и пацифизъм, защото тези идеи са много присъщи за развитието на Mundaneum в миналото и днес.

През 2012 г. пък Google официално отдаде почит на Mundaneum и сключи партньорство с неговия архивен център. На 9 юни, Международният ден на архивите, каталогът беше отворен за обществеността.

Антон Далчев