Palatka.bg
Кавказ

Мистериозните „циклопични” долмени на Кавказ

Западен Кавказ, простиращ се на над 2750 квадратни км от крайния западен край на Кавказките планини и разположен на 50 км североизточно от Черно море, е един от малкото големи планински райони в Европа, които не са имали значително човешко въздействие. И все пак в девствения пейзаж има хиляди древни мегалитни структури, построени преди много хилядолетия. Археолозите не знаят кой ги е построил, откъде идват камъните или каква е истинската им цел, което води до много спекулации в научната общност.

Руснаците наричат ​​мегалитните структури долмени, в смисъл на гробница.

Руснаците наричат ​​мегалитните структури долмени, в смисъл на гробница.

Но въпреки името няма солидни доказателства, че първоначалната им цел е била за погребение. Археолозите ги определят на възраст от 4000 до 6000 години, на базата на керамика, намираща се в близост до долмените, както и на човешки останки, но няма начин да се докаже дали не са били поставени там много по-късно.

Въпреки че има десетки хиляди известни долмени в целия свят, особено в цяла Европа, кавказките долмени представляват уникален тип праисторическа архитектура, построена с прецизно изработени циклопични каменни блокове. Докато кръгли дупки са най-често срещани в центъра на структурите, квадратни също са намерени.

Долмените в Кавказ са с кръг отпред

Повечето от кавказките долмени съдържат почти идеално оформен кръг отпред. Пред фасадата има двор, който обикновено се простира, създавайки район, в който се смята, че са извършвани ритуали. В тази област е открита керамика от бронзовата и желязната епоха, както и човешки останки, бронзови инструменти и орнаменти от сребро, злато или скъпоценни камъни.

Приблизително 3000 от тези мегалитни паметници са известни в Западен Кавказ, но все повече се срещат. Средното тегло на всяка структура е от 15 до 30 тона, но няма дори и най-малката следа от кариера в Западен Кавказ, нито са открити пътища с доказателства, че тежки товари са били пренасяни до мястото на строеж. Самата конструкция е направена по определен начин.

В повечето долмени огромните каменни плочи се съединяват точно със специално направени канали. На места дори е невъзможно да се плъзне нож между плочите. През 2007 г. са  реконструирали долмен от каменните плочи на разрушените конструкции в Геленджик, за да направят монтажа с високо прецизни електрически инструменти. Въпреки съвременната технология строителите не са успели да постигнат същото ниво на прецизност като строителите от бронзовата епоха.

Долмените в Кавказ са с кръг отпред

И така, кои са били тези хора, които са постигнали такава прецизност в строителството?

Според Владимир Марковин, археологът, който е посветил голяма част от живота си на изучаване на кавказките долмени, хората тогава са живели в кални колиби, не са знаели за желязото или грънчарското колело и са обработвали земята с мотика. И все пак те са имали и конструкции, чийто дизайн е впечатляващ, дори и при съвременните стандарти.

Много местни жители ще ви разкажат легендата за джуджетата, които някога са се заселили в района. Хора, които са били толкова малки, че са използвали зайци за езда. И както в приказките, те са живеели заедно с гиганти, които са построили каменни жилища за своите малки съседи, за да могат да се приютят при лошо време.

Въпреки това, гигантите не са получили благодарност за тяхната доброта. Малките хора им давали тревожни треви. Гигантите започнали да губят умовете си и да правят войни, което довело до масовото изчезване както на джуджетата, така и на гигантите, останали само каменните къщи.

Археолозите са изложили две основни хипотези относно целта на долмените. Първата е, че те са били места на племенни поклонения. Второто е, че те са били гробища. По време на разкопките много от тях съдържали гробове на хора, които са живели през различни исторически периоди, а до тях има различни предмети, които показват вяра в отвъдния живот. Много изследователи обаче твърдят, че погребенията представляват второстепенна употреба и не са били първоначалната причина за тяхното построяване.

Днес много от долменните има опасност да бъдат напълно изгубени, ако не бъдат защитени от вандали и общо пренебрежение. Археолозите се надяват, че древните мегалити могат да бъдат запазени достатъчно дълго, за да отключат тайните си някой ден.