Palatka.bg

Archipelago Cinema в Тайланд: Най-красивият „киносалон“ в целия свят

По света съществуват милиони киносалони. Независимо дали са малки или големи, богати и със скромни възможности, независими или част от конгломерати, огромна част от тези киносалони си приличат изключително много. Няколко реда седалки, голям екран, проектор и горе-долу с това се изчерпват повечето киносалони по света. В Тайланд обаче е съществувал един киносалон, който няма нищо общо с тази класическа представа за кино.

Германският архитект Оле Шеерен проектира и създава един истински вълнуващ плаващ киносалон, който за съжаление е просъществувал само за кратко, за първото издание на филмовия фестивал „Филми на скалите Яо Ной“ в лагуната Най Пи Лае на остров Куду. Archipelago Cinema, както е името на проекта, се е състоял от плаващ екран, прикрепен между две извисяващи се наблизо скали. Леки дървени плаващи платфoрми, наподобяващи големи салове, служели за основа, върху която били наредени петдесетина меки табуретки, където били настанявани зрителите. За да достигне до местата си, публиката е транспортирана с лодки, отпътуващи от най-близкия плаж. Определено качеството на филмите, които зрителите са наблюдавали е било от огромно значение, но си представяме, че дори да гледаме най-скучния и муден филм, самата атмосфера би била достатъчна за едно вълнуващ, извисяващо и уникално кинематографично изживяване.

Живеещият и работещ в Пекин, архитект се вдъхновя за създаването на този неповторим киносалон от  лодките на местните рибари

Отделните дървени фрагменти са вързани с каучукови ленти, образувайки стабилна цялостна структура, която леко и романтично полюшва гостите, стъпили върху нея.  Уви, след приключването на фестивала, саловете са разглобени, преконфигурирани и повторно използвани от местните рибари.

Оле Шеерен разказва:

Екран, скрит между скалите. А публиката … плава. Движейки се над морските вълни, зрители се настаняват в средата на това невероятно място, докосвайки се до магията на лагуната, съсредоточени върху движещите се образи на кристално чистата вода. Пейзаж от детайли, които сформират цялостно магическо преживяване.

Проектът Archipelago Cinema държи на силната връзка между местната общност и идеята за устойчив туризъм и развитие, което едновременно повишава жизнения и икономически стандарт на местните хора, но същевременно това не е за сметка на унищожение на природата, която е повече от уникална.

Екип iTravel-bg.com