Palatka.bg
Малави

Малави – едно от най-спиращите дъха места на земята

За романтиците, които виждат цветя и рози, Малави е едно от най-спиращите дъха места на земята. От красивото си синьо езеро, до неговите винаги усмихнати и гостоприемни хора, Малави със сигурност трябва да бъде в списъка ви с места за посещение. Ако обичате дивата природа, може да се насладите на обиколката из Малави. За съжаление, държавата е известна и с ширещата се бедност, както и с разпространението на СПИН. Но природата й действително е несравнима и който я е видял, наистина остава очарован от това бижу на Централна Африка.

Езерото Малави е задължителна спирка във вашето пътешествие из Малави

Езерото Малави е задължителна спирка във вашето пътешествие из Малави

Това място е задължително, когато сте в сърцето на Африка. Вероятно най-завладяващото природно чудо на страната, езерото Малави е дом на различни красиви и уникални видове риба, като уникалната Oreochromis lidole – вид тилапия, която не се среща никъде другаде, освен в езерото Малави. Езерото също така привлича редица видове птици като известния Thyolo Alethe от вида на врабчетата, които са ендемични за Малави. Покривайки почти 30% от територията на страната, тази великолепна вечнозелена гледка е рай за любителите на природата и е стълб на гордостта и поддръжката на хората край езерото Малави. Докато сте там, не забравяйте да посетите и островите Mumbo, Likoma и Bird Island.

Планината Муланхе

Планината Муланхе

Ако смятате себе си за природен турист или катерач, задължително посетете планината Муланхе. На над 3000 метра в планината се намира връх Сапитвa. Той е най-високата точка в Южна Централна Африка. В планината Муланхе живее и Mulanje Cypress – това е 45-метрово, вечнозелено дърво с гъсти листа, което е уникално за този масив. Ако обожавате красиви зелени пейзажи, насладете се на Thyolo Road, за да се поглезите с красотата на великолепните чаени поля.

Дивата природа ще ви приветства със своите девет национални парка

В Малави има девет национални парка и резервати. Основан през 1973 г., Националният парк Liwonde е най-големият парк. В него можете да се срещнете отблизо с различни животни като биволи, хипопотами и много други. Резерватът Nkhotakota Game в Централния район също е чудесна дестинация и може да видите няколко вида антилопа, биволи и леопарди. Други ключови паркове в Малави са Nyika, Nkhotakota, Vwaza Marsh и Lengwe.

Дивата природа ще ви приветства със своите девет национални парка

Дегустирайте чай

Пътят до планината Муланхе е изпъстрен с невероятните гледки на чайните имоти. Вместо просто да видите чая от разстояние, обогатете вашето преживяване в Малави, като влезете в ролята на сомелиер на чай. Тук се организират много безплатни дегустации на чай за туристи.

Посетете град Зомба

С население от около 180 000 души, Зомба е град с колежи с изискана британска колониална архитектура и разнообразен етнически микс. Зомба предлага добра почивка със своя безпорядък от градски живот, като същевременно осигурява достъп до основните магазини и хотели. Зомба също така се намира на известното плато Зомба, високо над 2,887 метра, където има няколко места за туристите, които предлагат различни дейности, включващи туризъм, конна езда, скално катерене, риболов и планинско колоездене.

Използвайте местните начини за транспорт

Използвайте местните начини за транспорт

Не можете да кажете, че сте преживели Малави, ако сте се предвижвали само на туристически автобус или на такси. Местните транспортни средства осигуряват едно от най-автентичните преживявания в Малави, които не могат да бъдат видени другаде. Най-популярният начин да пътуват на повечето малавийци е местното обществено такси – микробусът. Микробусът предлага чудесен начин за взаимодействие с местните жители и други пътници. Друго преживяване в областта на транспорта са велосипедните таксита или „Кабаза”, които обслужват повечето градове. Това са велосипеди, на които са им поставени седалки отзад, на които се вози пътникът.

Танцувайте и пейте с хората от Малави

Танцувайте и пейте с хората от Малави

Един от най-добрите начини да изследвате истински една страна е да изживеете музиката и танците й. С богата музикална история и над 100 традиционни танци, добре е да преживее Малави. Фестивалът Ufulu е обявен за един от най-големите музикални фестивали на африканския континент.

Станете доброволец в Малави

Станете доброволец в Малави

Един от най-големите начини да се потопите в живота на Малави е чрез доброволческа дейност в местните училища, детски къщи и центрове за диви животни. С цялата си красота и чар, Малави все още се бори с проблеми като ХИВ / СПИН и бедността. Чрез доброволчество вие ​​ще помогнете на тази невероятна страна. Това ще направи пътуването ви не само приключенско, но и въздействащо. Някои от популярните места за доброволци са центърът за диви животни Lilongwe, сиропиталището Tilinanu, детският дом Kondanani, домът за сираци Mulanje, Thyolo Recycling и Crisis Nursery, както и много други.

 

Снимки: Фликър