Palatka.bg

Девствените гори на Земята изчезват по-бързо от всякога

Напоследък новините свързани със състоянието на планетата са по-черни и интензивни от всякога. Замърсяване на въздуха, затопляне на температурата, пластмаса в океаните, топене на ледовете, изчезване на коралите, унищожаване на животните… човечеството няма да се спре, докато не се самоубие, взимайки със себе си цялата планета. Днес, с огромно съжаление, пишем поредната негативна новина. Изследователи установиха, че девствените гори биват унищожавани, заради човешка дейност, по-бързо, от когато и да е било.

Само за 2 години планетата е загубила девствени гори с големината на Австрия, което е с 20% по-бързо, спрямо предходното десетилетие. Въпреки големите международни усилия да се спре изсичането на девствени гори, хабитат на множество уникални животински видове, от 2000-та година насам Земята е загубила почти 10% от всичките си девствени гори, съобщава доклад на ООН. В първите 17 години на века – средно на ден са били изсичани невероятните 200 квадратни километра.

Според учените това е пагубно за човечеството, защото по този начин се нарушава цялата екологична система, което води до още по-бързо глобално затопляне. В момента горите са най-голямата важна система за пречистване на въздуха, които улавят и пречистват въглерод. Колкото по-малко са горите, толкова по-мръсен става въздуха.

Докладчиците алармират, че 37% от нужното, за да не се покачи световната температура повече от 2 градуса по Целзий, каквато е основната цел на Парижкото споразумение за климата, може да се постигне от опазване на дърветата и горите. Най-големият проблем с изсичането на горите обаче идва от бедните и развиващи се страни, които все още са изключително зависими от аграрната икономика. Колкото по-развива е една страна, толкова повече тя пази горите си. Все още обаче 500 млн. души по света завият пряко от горите за поминъка си.

През януари 2017 г. в света е имало около 11,6 млн. кв. километра девствени гори. Това означава гори, в които няма видима следа от човешко присъствие (пътища, големи селища, инфраструктура)и са с големина поне 500 кв. метра. В периода от 2014 до 2016 г. тази площ е намалявала над 87 000 кв. километра всяка година. Най-застрашени са горите в Южна Америка и Африка. При настоящите темпове на сеч до 2030 г. девствените гори ще изчезнат в Парагвай, Лаос и Екваториална Гвинея, а до 2040 г. в Централноафриканската република, Никарагуа, Мианмар, Камбоджа и Ангола.

Антон Далчев