Palatka.bg

Чикаго става първият град в САЩ с ежедневни полети до 6 континента

Когато стане въпрос за големи и важи летища в САЩ (страната с най-развита вътрешна и външна въздухоплавателна мрежа в света) – един град се откроява пред останалите. Чикаго скоро ще се превърне в единствения град в страната, който ще предлага ежедневни полети до всички 6 обитаеми континенти на планетата (с изключение на Антарктика), съобщава MSN. Това ще се случи след като от 30 ноември ще стартират полети от Окланд (най-големият град в Нова Зенландия) до Чикаго.

Когато това стане факт Чикаго ще се нареди сред едва 4-те града на планетата, които могат да се похвалят, че имат полети до цели 6 континента. Освен американския полис, това са и Лондон, Йоанесбург, Доха и Дубай. Само от тези 5 града пасажерите могат да пътуват директно за Европа, Южна Америка, Северна Америка, Африка, Азия и Океания. Стартирането на редовни дълги полети до Антарктика остава предизвикателство за авиокомпаниите, заради малкото население на континенти и невероятно дългите разстояния.

Има няколко други американските летища, които предлагат полети до пет от най-големите континенти, с изключение на Австралия или Африка или поради логистични предизвикателства, или поради липса на търсене.

Международното летище Нюарк Либърти (EWR), международното летище Вашингтон Дълъс, международното летище Логан (BOS), международното летище Хартсфийлд-Джаксън Атланта (ATL) и международното летище Джон Ф. Кенеди предоставят обслужване на всички основни континенти, с изключение на Австралия. Международното летище Джордж Буш, международното летище в Лос Анджелис и международното летище Далас / Форт Уърт пък предлагат непрекъснато обслужване на всички основни континенти, с изключение на Африка.

Чикагското летище О’Хеър е наречено най-добре свързаното летище в САЩ. В момента в него текат строителни работи за разширяване на стойност 8.7 млрд. долара, което е един от на-големите строителни проекти в историята на Чикаго.

Антон Далчев