Palatka.bg
Сицилианска афера 3

Сициалианска афера сред красотата на безвремието

При споменаването на Сицилия мнозина имат противоречиви асоциации: „Сицилия!? Там не е ли опасно? Вулкани, мафиоти, емигранти…“ Подобни коментари чувахме често след като последния щрих от предстоящото ни пътуване по женски до Катания беше измислено и планувано. Но в крайна сметка, нашата сицилианска афера ни остави с впечатления, пропити с мириса на босилек, кафе и сладолед, с дъха на свежото Йонийско море, и с приятния гъдел от погледите на галантните сицилиански мъже. И нямаме търпение да ви ги споделим в три отделни епизода, така както ги усетихме почти кинематографично през лещата на фото-апарата и сърцето си…

Сицилианска афера 3

Част 1: Маурицио!
Част 2: Parole, parole, parole

Сицилианска афера 3

Част 3: Безвремието на сицилианските пейзажи

След всички вълнуващи случки и преживявания из сицилианската област около Катания, за малко да не ни остане дъх да разкажем за уникалния фон, на който се разигра нашата едноседмична сицилианска афера. Но това няма как да се пропусне, защото сицилианските пейзажи и екстериор са древни, притегателни, пропити с романтика… и заслужават поне няколко красиви думи!

Сицилианска афера 3

Колоритният мизансцен на нашите спомени от Сицилия е комбинация от величествения вулкан и морето, къщите и небето, черните камъни, шарените лодки, полегнали из пристанищата, огромните цъфнали кактуси, малките балкончета, обширните покривни пространства пълни с цветя и пране, бамбуковите сенници, разперените чадъри, лимонените градини, цъфналите гигантски кактуси, старинните порти, шарените параклиси…

Всички те помещават уникалният дух на Сицилия!

Сицилианска афера 3

Къщи, порти, балкони, дворове, цветя…

Сицилия не е най-богатата икономически част от Италия и цялостната криза в държавата тук е осезателна. Виждаме го в процепите по мазилките, в главоломно падащите цени на имотния пазар и сред локвите по главните пътища, изненадани от юнския дъжд.

Сицилианска афера 3

Но това никак не пречи нито на древната величественост на сицилианската архитектура, нито на туристите, радващи се на ниски цени из местните курорти, особено ако са попаднали тук малко преди същинската лудница на сезона.

Напротив – чувството за свобода и непретенциозност действа някак окриляващо!

Сицилианска афера 3

Нашата невинна сицилианска афера ни отведе до малките сателитни селца и градчета в областта на Катания, където липсата на туристи през месец юни затвърди в нас приятното усещане за безвремие, без да ни остави дори и малък шанс да поскучаем.

Сицилианска афера 3

Независимо от възрастта и пола си, сицилианците умеят да бъдат изключително приятна компания, а техните домове, църкви и екзотични местенца за пийване и хапване предоставят колоритен фон за една истински романтична и пълноценна почивка.

Сицилианска афера 3

Етна

Силуетът на вечно пушещия връх на величествения вулкан Етна беше наш постоянен спътник през деня в обиколките ни из областта на Катания. Но неговата истинска красота няма как да бъде усетена ако не се изкачите поне до подножието на върха му.

Сицилианска афера 3

По пътя към Етна камънакът става все по-наситено черен, растителността все по-ухайна, а климата все по-ветровит и разхлаждащ.

Ако имате късмета да попаднете там, не пропускайте разходка в подножието на вулкана не само за да се доближите до вечно димящия му връх, но и за да се насладите на спиращите дъха гледки, които се откриват отгоре към Катания и морето.

Сицилианска афера 3

След като напълните очите и душата си с вдъхновяващи панорами, можете спокойно да се върнете обратно в реалността на градската глъчка за едно силно кафе и да се подсладите с няколко вида джелато.

Сицилианска афера 3

По планинския път обратно към града стигаме до същността на нашата запомняща се сицилианска афера, до извора на безвремието и безграничната сицилианска синева –

Mорето…

Сицилианска афера 3

Сицилианските брегове на Йонийско море са островърхи и каменисти, а сиво-черната им окраска ярко контрастира с бистрите му води. Там трудно ще намерите нещо подобно на широките плажни ивици, покрити с мек пясък, така характерни за черноморието ни. За сметка на това обаче, ще се насладите на чистотата и инженерната мисъл, с която сицилианците подхождат към бреговата си ивица.

Сицилианска афера 3

Всеки сезон върху черните скали край на морето се строят дървени платформи, които позволяват приятно плажуване и лесен достъп до бистрата вода на Йонийско море.

Сицилианска афера 3

Там, в зависимост от настроението си можете да изберете по-малко или по-голямо изкуствено островче, на което да се усамотите или да се впуснете в поредната си сицилианска афера…

Сицилианска афера 3
Снимки: Личен архив

Ралица Димитрова