Palatka.bg

Как най-големият антарктически айсберг ще изчезна…около Екватора?

Не може да се отрече, че колкото и да обичаме да пътуваме, всяко по-продължително отдалечаване от дома ни, носи и някои негативни емоции и тъга, които без съмнение ни влияят след няколко месеца или години. Всеки има места, хора или неща, които започват да му липсват, когато е далеч от родината си. е, положителното е, че поне в такива моменти не се разтопяваме буквално, макар че често го правим в образния смисъл на думата. Е, не по този начин стои ситуацията с най-големият антарктически айсберг, който скоро ще приключи своето съществуване, за което разказва Livescience.

Учените от НАСА съобщават, че след като плава почти 20 години, най-големият айсберг, който някога се е откъснал от ледовете на Шелфовият лед Рос, е на път да изчезне завинаги.

В момента айсбергът плава северозападно от британската задморска територия, Южна Джорджия и Южни Сандвичеви острови, намиращи се близо до „опашката“ на Южна Америка. Айсбергът, наречен B-15, е пропътувал повече от 10 000 километра от ледения шелф и вече се намира опасно близо до Екватора, т.е. и до края на съществуването си. Важно е да уточним, че „близо“ в научния свят е понятие, което се различава спрямо представите на обикновените хора. Да, Островите Южна Джорджия се намират на над 50 градуса южна ширина и айсбергът не е минал половината път до Тропика на Козирога, но постепенните влияние на топлите води скоро ще започват да оказват влияние върху леда.

Сателитните снимки, направени от  борда на Международната космическа станция (МКС) на 22 май, потвърждават, че оцелелите останки от айсберга са на път да се сблъскат с топлите тропически води, които ще действат като ножове и ще бъдат твърде сериозно изпитание за айсберга. Подобни опасения отбелязва в изявление един от водещите глациолози на НАСА – Кели Брънт.

Свободно движещото се парче лед – в миналото айсберг с размерите на американския щат Кънектикът, за първи път се отправи на дългото си пътуване, след като се откъсна от ледовете на Рос през 2000 г., припомня НАСА. Към онзи момент това е най-голямото парче лед, което някога с е отделяло от Антарктика. Дължина му е била 296 км. , а широчината 37 км. Това прави обща площ от 18 964 480 квадратни километра. Размер, който е по-голям от остров Ямайка.

В началото айсбергът се движеше в района на Антарктида, но постепенно се насочи на север към Атлантическия океан.

През годините на своето движение огромнoто парче лед постепенно се разцепи и се разпадна на много по-малки парчета, повечето от които вече са се разтопили. Днес са останали само четири парчета, които са достатъчно големи, че да могат да бъдат проследявани от Националния център за ледовете – 740 квадратни километра.

За съжаление според повече изследователи и научни работници съвсем скоро B-15 ще остане напълно в историята, но е много вероятно в близкото бъдеще да сме свидетели на още по-драматични отцепвания на парчета лед от Антарктика, които да бъдат далеч по-големи дори от рекордьора от 2000 г.

Екип iTravel-bg.com