Palatka.bg

Плая де Гулпиюри – чудатият испански плаж, който не се намира на брега на морето

Плая де Гулпиюри или плаж Гулпиюри  е малък сгушен плаж, разположен в средата на китна поляна, близо до Янес – малък град на северното централно крайбрежие на Испания. Плажът на практика се намира на повече от 100 метра от морските вълни, но е свързан със сложна мрежа от подземни пещери, благодарение на които солената вода все пак достига до плажа, превръщайки го в уникално място за почивка. Е, факт е, че няма да имате възможност да виждате галещите вълни на безкрайния океан пред, но за сметка на това ще може да изпратите поздравителни снимки с гледката към един прекрасен малък залив, който е уникален и различен от всеки друг на планетата.

Независимо от разстоянието между пясъка и водата, това все пак е плаж, тъй като водата от Бискайски залив навлиза през подземните пещери при прилив и образува микро версия на океана в метрите наоколо. Независимо че Плая де Гулпиюри е дълъг само 40 метра, понякога условията позволяват дори да се сърфира в плитката вода. Мястото е особено популярно за деца и местните сърф-академии, тъй като районът позволявана децата да се учат да сърфират без да се излагат на сериозен риск.

Понякога Плая де Гулпиюри е наричан „най-малкият плаж на света“

Признаваме си, че няма как да сме напълно убедени в това твърдение, но със сигурност плажът е един от най-странните и живописни в света. Този малък плаж със златист пясък, кристално чисти води и прегръдката от красивите скали, редовно попада в класациите, представящи най-добрите места за почивка, както в областта Астурия, така и в цяла Испания.

Хубавото му и малко трудно за произнасяне име „Гулпиюри“ означава „воден кръг“, което логично води до повдигане на веждите, тъй като мястото определено се отличава с множество особености, но усещането за кръг определено не е сред тях.

До плажа Гулпиюри може да се стигне пеша или с каяк

Повечето хора достигат до него, шофирайки по испанската А-8 от намиращото се наблизо селце Навес. Плажът е на около 1 км северно от него. Всичко, от което се нуждаете, пристигайки на плажа, трябва да си го носите сами. Храна, вода, забавления, слънцезащитен крем и т.н. Самият плаж не осигурява никакви удобства. През най-натоварените летни месеци, плажът може да ви се стори и относително претъпкан в някои моменти. Всеки ден тук пристигат стотици посетители, макар че повече остават само няколко минути за да снимат плажа. Според мен мнозина Гулпиюри е един от най-сниманите плажове в Испания.

Ако сте по-приключенски настроен имат възможност да акостирате на плажа с каяк. В спокоен ден, при отлив и ако използвате лек морски каяк, можете да преминете през 100 метровата пещера, която свързва плажа с океана.

За да избегнете разочарованието, ви препоръчваме да проверите метеорологичните условия, както и часовете на приливите и отливите, преди да посетите Гулпиюри. При отлив плажът на практика изчезва и се превръща в обикновено пясъчно заливче. При прилив обаче Гулпиюри се превръща в магически плаж, който ще остави след в съзнанието ви за много, много години.

 

Екип iTravel-bg.com