Palatka.bg

Кои са най-безопасните за пътуване страни в света?

Престижната социологическа агенция Gallup пусна резултатите от едно от най-очакваните си ежегодни проучвания за туристическия бизнес – това кои страни са най-безопасни за пътуване. Проучването се нарича „Закон и ред 2018“ и обхваща социологическо изследване на това до каква степен се чувстват в безопасност жителите на 142 държави в света.

Макар проучването да е субективно и да изследва усещанията на гражданите, то се смята за сравнително достоверно за това колко е опасна една страна. Причината за това е, че в повечето случаи хората отговарят откровено и са склонни да са критични към държавата си относно тази важна тема, а щом самите те се чувстват в безопасност (или опасност) в държавата си, най-вероятно и туристите са така.

В „Закон и ред 2018“ са взели участие над 150 хил. души от цялото земно кълбо. Те отговарят на множество въпроси, сред които до колко вярват на право охранителните органи, страхуват ли се да се прибират сами нощем, страхуват ли се от кражби, убийства и изнасилвания и т.н. На базата на отговорите „Галъп“ прави индекс от 0 до 100.

Според изследването най-безопасната за живеене, според собствените си граждани, страна е Сингапур, събрала 97 точки. Малко след нея, с по 92 точки, са скандинавските страни Норвегия, Финландия и Исландия. След тях са Узбекистан (91), Хонконг (91), Швейцария (90), Канада (90), Индонезия (89). Пет държави имат 88 точки – Дания, Словения, Люксембург, Австрия, Китай, Холандия, Египет.

Нормално – най-несигурни се чувстват гражданите в страни, в които има конфликти, безредици и големи кризи. Номер едно в дъното е Венецуела (44 точки), следвана от Афганистан (45), Южен Судан (54) и Габон (55). Както винаги в световен мащаб България е в безличната среда на класацията със своите 77 точки, като същия резултат имам и Турция, Танзания и Груция. От ЕС по-несигурни от нас се чувстват само в Гърция и Латвия. За сметка на това нашите съседи се чувстват значително по-сигурни – Румъния и Сърбия имат 82 точки, а Македония 78.

Антон Далчев