Palatka.bg

Словения е страната с най-устойчив туризъм в света

Светът на туризма се променя. През 1950 г. е имало едва 25 милиона международни туристи в световен мащаб. Миналата година повече от един милиард туристи излязоха да видят световните културни и природни чудеса – от Голямата миграция на Серенгети до древните градове на инките в Перу, разказва National Geographic.

Сега имам повече места за пътуване и повече начини да стигнем там, отколкото преди. С това идва още по-голяма отговорност за опазването на крехката ни планета за бъдещите поколения. Тъй като ООН обяви 2017 г. за Международна година на устойчивия туризъм за развитие, едно място се издига над останалите: Словения, разказва научно-популярното списание.

Миналата година адриатическият анклав, сгушен сред смарагдови полета, заснежени върхове и пенливи води, бе обявен за най-устойчивата страна в света. Словения постигна 96 от 100 точки по показателя на устойчивост (колко мисли държавата за околната среда и климата, културата и автентичността, природата и биологичното разнообразие). Столица Любляна пък беше призната от Европейския съюз за най-зелена европейска столица през 2016 година.

Близо 60 процента от Словения е покрита с буйни гори, а в страната има повече от 40 парка и резервати, които са дом на около 20 000 различни растения и животни. Цялото това огромни био разнообразие е покрито от мрежа от разнообразни пешеходни пътеки, изцяло съобразени с опазването на природата. Заобикалящите ги селски пътища свързват и девствените езера с калдъръмените градове, където местните заведения предлагат традиционни ястия, които са сред най-слабо познатите, но вкусни рецепти в Европа.

Страната е с население от едва малко над 2 млн. души и територия пет пъти по-малка от тази на България. Въпреки това тя става пример за бурно развиваща се икономика и невероятен туризъм. Словения става все по-предпочитана и обичана дестинация, именно заради уникалната си природа, която жителите на страната пазят като зеницата на окото си. Кога ли подобно нещо ще се случи и в България?

Антон Далчев