Palatka.bg

Разкриха тайната на строежа на Стоунхендж

Стоунхендж. Една от най-забележителните и тайнствени дестинации в света. Никой не знае със сигурност как тази купчина огромни камъни са стигнали до тук, каква е нейната цел и защо този на пръв поглед безличен монумент има толкова силна притегателна магическа сила. Паметникът с диаметър 100 метра е датиран от около 2500-3000 години преди новата ерата. Намира се графство Уилтшър, Англия. Според най-популярните теории той е с култов характер, а ролята му се свързва с лятното слънцестоене, древни мистични религии и астрологични функции. Учените от столетия се опитват да разгадаят мистерията за неговия строеж като една наскоро потвърдена теория звучи повече от вероятно.

Всъщност експертите Ричард Бевинс от Музея в Уелс и Роб Иксър от Лестърския университет са потвърдили и допълнили недоказаната досега теория на геолога Хърбърт Тома от 1923 година. Той първи излага хипотезата, че огромните камъни са доставени от планината Пресели, която се намира на стотици километри от обекта. Според неговата теория те са били транспортирани с лодка по крайбрежието. Теорията обаче срещаше доста критика, защото подобна работа е колосална за технологиите и инструментите преди повече от 4 000 години.

Мистичните камъни

Благодарение на съвременните методи за изследване учените са анализирали проби от Стоунхендж, събрани през 1906 година. Така те открили, че камъните идват от планини, като после са спускани до река Моноу с помощта на животински впрягове, а след това са били прехвърляни или по река Севърн, или надолу по река Ейвън, където отново са пренесени на постоянното си място с животни. По-големите каменни блокове идват от Марлборо Даунс, в близост до Западен Бъркшър, а по-малките от Планините Пресли в Пембрукшър, Уелс. Наистина е интригуващо откритието, че камъните са били влачени стотици километри по суша и вода. За онова време това е струвало огромни физически труд.

Според последните изследвания Стоунхендж  е построен от древни астрономи, за да улеснят изчисленията си на лунните и слънчевите цикли, както и затъмненията. Макар тези данни да са използвани най-вероятно за култни и религиозни цели, методите, с които са работили древните строители са били впечатляващи. Без да искат те дори са използвали теоремата на Питагор, открита и написана повече от 2000 години по-късно.

Антон Далчев