Palatka.bg

Музеят, който прави смъртта по-малко плашеща

Днес отново ще ви разкажем за един музей, който е малко по-различен от повечето останали. Става въпрос за „Музеят на смъртта“, намиращ се в Ню Орлиънс. Музеят на смъртта е открит за първи път през 1995 г. в Сан Диего, Калифорния, от Дж. Д. Хейли и Кате Шулц, а в последствие се премества в булевард „Холивуд“ в Лос Анджелис, разказва National Geographic. После, почти 20 години по-късно, се открива второ място в Ню Орлиънс, Луизиана, където се помещава около една трета от колекцията на музея, но според мнозина – най-интересната част.

И за каква колекция става въпрос! Тук се намират множество интригуващи експонати, включително устройство за евтаназия, наречено Thanatron, създадено от д-р Джак Кеворкиан. Посетителите могат да видя и писма от серийни убийци, като и такива написани на самия Д-р Хейли. Антични инструменти за балсамиране пък покриват стените. Има дори колекция от човешки кости и препарирани животни. Но музеят не търси сензационност.

„Причината да направим този музей беше неинформираността на обществото ни по темата за смъртта. Тя все още се възприема за тема табу. Искаме да образоваме хората“, казва пред National Geographic куратора на музея.

Много е интригуващо, че част от колекцията е дарена лично от серийни убийци. От музея започват кореспонденция с такива, като много от тях с охота се съгласяват да дарят свои предмети или да бъдат изложени техни писма.

Другият начин, по който се събират артефакти за този странен музей са полицейските аукциони. Това е популярна за САЩ тенденция, при която полицейски управления продават отдавна задържани предмети, свързани с разкрити престъпления, които нямат какво да правят. Много често там се намират ценни предмети на известни случаи или престъпници, които са важни за колекционерите. Други предмети пък са пристигнали от различни дарители, които, щом научат, че даден предмет може да попадне в музей, който образова хората, ги дават с удовлетворение.

Да се разхождаш в музей пълен със снимки на местопрестъпления, предмети на серийни убийци и чували за трупове изглежда като преживяване, предизвикващо гадене. Музеят обаче е учудващо приветлив, разказват от NG. Целта е точно такава – да накара хората да разберат, че смъртта е част от живота и да не се страхуват от нея. Всъщност в музея има и много отблъскващи предмети, но голяма част от най-ужасяващата колекция е скрита от обществен поглед, за да не предизвиква отвращение.

За много хора този музей действа отрезвително. Тук се и срещат много любители и колекционери на тема серийни убийства, като редовно се провеждат събития и дискусионни групи. Повечето посетители обаче са обикновени хора, които искат да се справят с най-големите си страхове и травматични лични спомени. Да се сблъскаш директно със смъртта почти винаги е нещо неприятно. Но не и тук.