Palatka.bg

Джуджетата на Вроцлав

Наскоро писахме, че известният полски град Вроцлав стана номер 1 за най-добрите туристически дестинации в Европа за 2018-та година. Градът е наречен „полската Венеция“, заобиколен е от канали и има над 120 моста, свързващи 12 острова. Вроцлав е уникален исторически град със страхотна архитектура и много атракции. В същото време и университетски град, заради което има младежки дух и атмосфера.

Но освен с всичките си забележителност и големия си чар, Вроцлав е известен и с още нещо – със своите джуджета. За пръв път те се появяват в града през 2001-ва година, а днес, само около 15 години по-късно, са една от най-големите забележителност не само във Вроцлав, но и в цяла Полша. Става въпрос за изключително симпатични 20-30 сантиметрови бронзови статуи на джуджета и гномове, които днес са над 350.

Тяхната известност е толкова голяма, че туристи от цял свят идват в града специално за така наречения „лов на джуджета“. Туристическа обиколка, която включва разходка из целия град и търсене на статуите. Те са така разпръснати, че посетителите съчетават опознаването на града и в същото време – могат да зарадват приключенския си и детски дух! Във Вроцлав има много хартиени карти и дори – мобилно приложение, които разкриват тяхната дестинация.

Джуджета със символика!

Освен, че са изключително оригинални, интересни и забавни обаче – джуджетата имат и по-дълбока символика. Всъщност, те са символ на антикомунистическото движение „Оранжева алтернатива“, която през 80-те години на миналия век се е борила против полския социалистически режим. Групата е била съставени от дисиденти, които чрез мирни акции са се противопоставяли на потисничеството. Техният символ са били джуджетата. Именно заради това и днешните вроцлавски гномчета носят посланието на свободата.

Те всъщност са част от една много хитра туристическа кампания. В началото на новия век управата на града се събира, за да реши как да подобри повече имиджа си. Търси се нещо уникално, различно и интересно. Нещо, което да идентифицира Вроцлав. Именно така рекламните и туристическите експерти решават да са джуджетата. Те са универсални, те са симпатични, но и в същото време – те са част от историята на града. Именно затова първото от тях е поставена на улица Свидницка – при часовника, край който се събират навремето привържениците на Оранжевата алтернатива. След това започва рекламна кампания, която се радва на огромен успех. От там насетне – съдбата е казала своето и гномовете превземат Вроцлав.

Интересното е, че всяко джудже си има име и история. Повечето пък са свързани с мястото, на което ги поставят. Има джуджета полицаи, затворници, пожарникари, мелничари, туристи, чревоугодници, пощальони и много, много други. Въобще те са една страхотна, смислена и много интересна туристическа атракция. Комбинирани с красотата, каналите, мостовете, вкусната храна и множеството други атракции, те правят Вроцлав един от най-страхотните градове за посещение в Европа тази година.

Антон Далчев