Palatka.bg

12 начина, по които да спестим пари, докато пътуваме

Пътуването е скъпо удоволствие, нали? Е, не винаги. Познавам хора, които са обиколили половината свят с по-малко пари, отколкото средния софиянец би похарчил за същия период от време в България. Ако плануваме внимателно, следим за добри оферти и сме умни с харчовете си – можем да видим много неща без да се налага да продаваме части от тялото си затова. Днес ще ви представим няколко съвета, които биха ви помогнали да спестите пари по време на пътешествие.

Започнете от билета

Много хора купуват първия билет, който видят за избраната дестинация. Да купуваш евтини билети обаче си е направо изкуство. В интернет можете да прочетете безброй гайдове как да намерите най-добрите оферти. Основните съвети обаче са да търсите билети между 40 и 90 дена педи полет, да следите за промоции на големите компании и задължително да търсите директно в сайтовете на авиокомпаниите, а не чрез посредници. Винаги правете търсенето в режим Incognito на браузъра си, защото така не позволявате на платформите да засичат, че искате билети за определена дестинация и в последствие да вдигат цените си заради вас.

Нощувки

Тук може би имате най-добър избор от възможности. Съветваме ви да проверите сайтове като Booking за отстъпки. Все още AirBNB е една от най-добрите възможности, а платформи като CouchSurfing могат да направят спането ви на почти всяка кътче по света – буквално безплатно.

Посетете дестинации извън силния им сезон

Всяка дестинация има силен и слаб сезон. Повярвайте – цените на нощувките и атракциите са с огромна разлика. Ако отидете някъде извън сезона ще плащате доста по-нормално, но освен това ще се наслаждавате на по-малко хора и по-специално внимание.

Правете си сами храна

Един от най-големите разходи в чужбина винаги е храната. Всички обичаме да пробваме нова кухня, да ходим на интересни ресторанти и да се наслаждаваме на местната храна. Ако обаче имате ограничен бюджет – да си готвите сами е добра идея. Ще ви излезе много по-евтино, но освен това ще можете да пробвате чуждестранни продукти, а самите разходки в супермаркетите в чужбина са интересно изживяване.

Научете няколко думи на местния език

Има хора, които чакат да измамят туристите навсякъде по света и нищо не ги спира повече, отколкото да можете да говорите дори няколко думи на местния език. Инвестирането в джобен разговорни е добра идея, която може да ви спести неприятности и пари. Освен това е учтиво, спрямо хората, в чиято държава се намирате.

Използвайте умно транспорта

Почти всички западни градове имат специални оферти за дневни, седмични или месечни пътувания. Те винаги са много по-изгодни, отколкото всеки път да купувате билета си. Не пропускайте и да проверите дали в избраната от вас дестинация има Uber, където, с възможността за споделено пътуване, придвижването може да ви излезе дори още по-евтино и бързо.

Информирайте се от TripAdvisor

TripAdvisor е най-пълната и надеждна енциклопедия за пътувания в света. Не пропускайте преди и след пътешествие да го използвате. Това ще ви позволи да прочетете много ценни съвети от колеги туристи, ще ви информира за цените на всичко, ще ви покаже хубави и не скъпи ресторанти, ще ви навигира и много, много други.

Организирайте внимателно пътуването си

Това ще ви помогне да предвидите и следите разходите си. Много от парите, които даваме за туризъм, са свързани с необмислени и импулсивни покупки, които не винаги си струват. Затова би било много по-добре ако се информирате предварително къде точно отивате и какво искате да правите. По този начин няма да изпуснете нищо, което ви интересува, но освен това ще спестите пари от безсмислени покупки и входни такси.

Отделете си бюджет за подаръци и сувенири

Няма как да отидете някъде и да не се върнете с куп магнити, картички и джуджурии. Тези разходи обаче са много по-високи, отколкото предполагате. Затова си отделен определен бюджет и каквото и да става – не го надвишавайте. Не забравяйте, че обикновено тези неща много скоро биват забравени след като се приберете у дома.

Пътувайте с малко багаж

Ако успеете да се съберете само в куфара за салонния багаж – това ще ви спести много пари за билети, а освен това ще направи пътуването ви много по-удобно, а вас самия – по-свободен и подвижен.

Не теглете пари

Да теглите пари от банкомат в чужбина обикновено е много скъпо занимание. Нашият съвет е винаги да се информирате за банковите такси, в която и страна да отивате.

Внимавайте къде обменяте пари

Много е важно и да следите какви са курсовете на валутите и да обменяте пари само в оторизирани Change бюра. Винаги четете малкия шрифт, защото в чужбина някои бюра дават страхотни курсове, но мат огромни комисионни. Избягвайте да обменяте пари на големите туристически улици.

Антон Далчев