Palatka.bg

7 мистични дестинации, които вдъхват страхопочитание

От скрити морски пещери до естествени небостъргачи, няма да повярвате, че тези места наистина съществуват!

Бенагилската морска пещера, Португалия

В зашеметяващото южно крайбрежие на Португалия ще намерите Algarve, където спиращи дъха плажове и преобладаващо големи пещери създават перфектни гледки. Известната Бенагилска морска пещера е най-изпъкналата естествена структура от всички, с естествено появили се окуляр, който се извисява високо над собствения му плаж. Когато слънчевата светлина влиза през купола, невероятната гледка е магична. Влизането в пещерата се извършва най-добре чрез обиколка с лодка или пешеходен туризъм, а след това скок в Атлантическия океан и плуване към брега.

 Планината Дъга, Перу

Сгушена в планинската верига Андите в Перу, планината Ausangate е спечелила прякора си Планината Дъга заради цветните ивици върху нея, вариращи от тюркоаз до лилаво и всичко между тях! Но нейният външен вид, създаден от атмосферните влияния и минералогията, не е единственото мистично нещо тук – тя също е невероятно трудно да се стигне. Необходими са няколко дни в път, за да достигнете своя връх. Планината е място за ежедневно поклонение на местните жители и дом на стада алпака.

Живописната местност Wulingyuan, Китай

Това със сигурност е нещо повече от „живописна местност“ сред пътя. Намираща се в Zhangjiajie, Китай, тази атракция от 100 квадратни километра е дом на пясъчни стълбове, които имитират небостъргачи. Всъщност, някои се извисяват по-високи от средната точка на Empire State Building. Между върховете ще откриете дерета и проломи с потоци, басейни и водопади, около 40 пещери и два масивни естествени моста.

 Каньон на антилопата, Аризона

Каньонът на антилопата, разположен в парка Lake Powell Navajo Tribal, е един от най-сниманите каньони в света и то с основателна причина. Светлинните лъчи се спускат през червено-оранжевите извити стени на каньона, създавайки невероятни шарки, сенки и цветове. Горната част на каньона, наречена Tsé bighánílíní, който в Навахо означава „мястото, където водата минава през скалите“, е по-лесно достъпна от долната част на каньона на антилопата, известна като Hazdistazí или „спираловидни скални арки“. Независимо от това, което искате да посетите, знайте, че трябва да се регистрирате за тур с една от местните компании, които да ви помогнат да влезете в каньона.

Ръка в пустинята, Чили

Разположена в средата на пустинята Атакама в Чили, тази художествена творба е създадена от чилийския скулптор Марио Ираразабал. Гигантската, висока 36-фута ръка се издига от пясъка в средата на пустинята и е предназначена да символизира човешкото страдание, което се подчертава от уединеното място, на 46 мили югозападно от град Антофагаста.

Островът на котките, Япония

Любители на котките, радвайте се, защото това място е само на кратко пътуване с ферибот от източното крайбрежие на Япония и се намира в Ташироджима. Тук котките превъзхождат всеки 100 човека с около шест към едно. Котките са били донесени преди столетия, за да убият мишките, които изяждали копринените буби, които произвеждат коприната, заради която първоначално е известен островът. Днес това е най-известният остров на котките, за които се смята, че символизират късмета и щастието.

Кривата гора, Полша

Разположена в източната страна на Полша, ще откриете Кривата гора – 400 борови дървета, които изглеждат наведени почти на 90 градуса и след това се изправят и растат вертикално нагоре към небето. Причината за формата на дърветата е неизвестна, но някои смятат като причини проливните снежни бури и техниките за отглеждане на дървесни видове.

Антон Далчев