Palatka.bg

7 невероятни истински дестинации от известни филми

Никога няма да забравя посещението си на Glencoe, една от най-красивите долини в шотландските Хайлендс. В района и конкретно на това място са снимани култовите Джеймс Бонд: Скайфол и Хари Потър и Затворника от Азкабан. Само по себе си мястото беше прекрасно, изключително мистично и красиво. Но фактът, че го бях вече виждал на два толкова големи и любими мои филма го направи още по-специално. Затова днес ще ви покажа 7 други места, които наистина можете да посетите и които със сигурност сте виждали от любимите си филми, събрани от сайта Stacker.

Графството от Средната земя

Истинско местоположение: Матамата, Нова Зеландия

За Питър Джаксън никое място на земята не е достатъчно красиво за заснемането на сцените в Графството във „Властелина на пръстените“, отколкото зелените хълмове на Нова Зеландия. Намира се в близост до планините Каймай в северните острови на Нова Зеландия, селцето Матамата – с неговите вечни иглолистни дървета и спиращи дъха ливади – е получи огромно увеличение на туристите след пускането на филмите „Властелинът на пръстените“. Само през 2016 г. регионът се радва на 3,4 милиона посетители.

Хотелът от „Сиянието“

Истинско местоположение: Орегон, САЩ

Легендарният филм на Стенли Кубрик „Сиянието“ е признат за „един от най-страшните на всички времена“, лично от Мартин Скорсезе. Хотелът The Overlord, където се развива действието, може да бъде наистина намерен в Орегон, САЩ.

Снимачната площадка от „Гранд хотел Будапеща“


Истинско местоположение: Гьорлиц, Германия

Когато излезе филмът „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън – той предизвика истински фурор. Едно от най-добрите неща в него беше неповторимата визия и декори. Режисьорът избира за основно място на снимките големият универсален магазин в град Гьорлиц, намиращ се в Германия. Той е един от най-запазените преди ВСВ и ден днешен се смята за голяма забележителност в града.

Квартирата на „Ловци на духове“

Истинско местоположение: Ню Йорк, САЩ

Интериорът на известния щаб на ловците на духове от едноименния филм е бил заснет в изоставена пожарникарна сграда в Лос Анджелис. Но екстериора, който е разпознаваем от цял свят, се намира в напълно работещата пожарникарна станция в централния квартал на Ню Йорк – TriBeCa.

Плажът от филма „Плажът“

Истинско местоположение: Хат Мая, Тайланд

Този плаж се превръща в най-известния в Тайланд след излизането на филма „Плажът“. Той бива толкова свързван с филма, че става познат от „Плажът на ДиКаприо“. Ефектът е толкова голям, че посещението на това място се вдигат с пъти след излизането на филма през 2000-та година. Затова и, за съжаление, днес той е всичко друго, но не и „девствен“.

Пустинята от “Mad Max: Fury Road”

Истинско местонахождение: Свакопмунд, Намибия

Може да се каже, че това място е единствената пустиня в света, която е носител на „Оскар“. Когато излезе преди няколко годи филмът обра всички технически „Оскар“-и, включително за продуктов дизайн. Джордж Милър заснема почти целия филм тук, в Намибия, заради уникалните цветове и дюни.

Храмът от „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“

Истинско местонахождение: Петра, Йордания

Комплексът Петра се смята за едно от новите чудеса на света. Той се намира в Йордания и е една от най-посещаваните дестинации в Близкия Изток. Представлява останки от огромен древен град, който е бил столица на набатеите. Мястото е спиращо дъха, заради своите мащаби, изключително запазените каменни рисунки и местоположението си. Именно тук се снима една от най-известните сцени от „Индиана Джоунс“

Островът от „Star Wars: The Last Jedi”

Истинско местоположение: Skellig Michael, Ирландия

Спомняте ли си планетата, където Люк Скайуокър се беше оттеглил в изгнание в последния (засега) 9-ти филм от поредицата Star Wars? Е, това невероятно място, което в лентата беше представено като друга планета, наистина съществува. То се намира в Ирландия и е било място на Келтски Християнски манастир през VII век, като малко след това е изоставено, заради трудния достъп до него.

Антон Далчев