Palatka.bg

Магическата Кападокия – „Земята на красивите коне“…и въздушните балони

Кападокия е една от най-известните и исторически значими области в Турция. Тя се намира в Централен Анадол и е станала световно известна със своята природа и един от най-драматичните примери за нетипичен ландшафт в цяла Евразия. В продължение на хиляди години вятърът и дъждът ерозирали слоевете пясъчник и консолидирана вулканична пепел, за да образуват пейзаж, който прилича сякаш е заснет на друга планета, нямаща кой знае колко общо с условията на Земята. В периода от 4-ти до 13-ти век, обитателите на района изкопавали тунели в особените скални образувания, където си построявали домове, магазини и църкви, които са част от уникалното и незаменимо византийско изкуство.

Поради невероятните си геоложки, исторически и културни особености Кападокия е популярна туристическа дестинация и милиони туристи от целия свят пристигат всяка година в Турция, за да посетят именно този красив район на югоизточната ни съседката. Турската страна обаче е помислила как да успее да привлече още повече хора и най-вече да ги стимулира постоянно да споделят снимки със своите приятели. Без колебание можем да наречем Кападокия  едно от най-красивите и достъпни места, над които да полетите с балон.

Кападокия се е формирала в резултат на вулканично изригване преди няколко милиона години

В продължение на стотици хиляди години седиментните скали и отлагания от вулканичното изригване се разрушавали, превръщайки се в стотици стълбове, наподобяващи минарета и достигащи до 40 метра височина. В основите на тези скални образувания хората са изкопавали мрежа от пещери, които служат за техни жилища, складове и места за богослужение, датиращи от 4 век. Тунелните комплекси формират цели градове с осем различни нива, скрити под земята, което го прави един от най-големите обитаеми пещерни комплекси в света.

Областта Кападокия е била обитавана още по времето на хетите (Хети е обичайният термин, с който наричаме древния народ, говорил индоевропейски език и създал Хетското царство) около 1800 до 1200 г. пр. Хр. През по-късните епохи Кападокия винаги се е намирала на изключително неудобната позиция на границата между надпреварващи се и воюващи империи. Първоначално конфликтите били между гърците и персите, а по-късно между византийските гърци и различни племена, атакуващи империята и опитващи се да откраднат малко територия от нейните погранични райони. Тази несигурна политическа ситуация принудила местните жители да открият скривалища, които да ги защитават от непрестраните набези. След като осъзнават, че не могат да разчитат на закрилата на централната власт, те взимат съдбата си в собствените си ръце и започват да създава тунели в скалите.

През най-ранния период на развитието на християнството пещерите на Кападокия се превръщат в скривалище за християни, избягали от преследване и гонения в Римската Империя

Те се надяват, че заселвайки се в периферията на Империята, яростта, с която са преследвани ще намалее. Много християни са заселват в района и дори създават монашески общности. Монасите изкопали обширни пространства и манастири в скалите, а през седми век били създаде и първите византийски стенописи в пещерните параклиси. За огромна радост, тези произведения на църковното изкуство са добре запазени и до днес.

В продължение на векове Византия управлява и администрира Кападокия, но подобно на цялата Империя, така и тази област не устоява на натиска на селджукските турци. На 26 август 1071 г. районът на Манцикерт, Армения (дн. Малазгирт, Турция) става свидетел на една от ключовите битки между силите на Византийската империя и на селджукските турци – Битката при Манцикерт.

Селджуците нанасят решително поражение на Византийската империя и си проправят път за заселване в Анатолия, а византийският василевс Роман IV Диоген е пленен и скоро след това детрониран.

Районът продължава да бъде популярна туристическа дестинация, притежавайки множество уникални геоложки, исторически и културни забележителности. Туристическата част на Кападокия включва 4 града: Невшехир, Кайзери, Аксарай и Нигде.

Районът се намира югозападно от големия град Кайзери, който има авиокомпании и железопътни услуги до Анкара и Истанбул и други градове

Най-важните градове и дестинации в Кападокия са Юргюп, Гьореме, местността Ихлара, Селиме, Гюзелюрт, Учисар, Аванос и Зелве. Сред подземните градове, които несъмнено си заслужава да се видят, са Деринкую, Каймакли, Газиемир и Озконак. Най-интересните исторически помещения и пещерни къщи за вашия престой се намират в Юргюп, Гьореме, Гюзелюрт и Учисар.

Летенето с балони с горещ въздух е много популярно забавления, както за местните жители, така и за туристите, посещаващи Кападокия. Обикновено най-добри възможности за това се предлагат в района на Гьореме.