Palatka.bg

В Япония правят първия изкуствен метеорен дъжд с цел атракция

Хората и в частност японците са странни същества. Могат да правят какви ли не чудеса с цел забавление и убиване на скуката. Новината, за която пишем сега е прекрасна илюстрация на това. Защото, да, в Япония ще правят първия в света изкуствен метеорен дъжд само и единствено с цел забавление, разказва Independent.

Първият изкуствен метеорен дъжд ще се състои в Хирошима през 2020 година от яонската Start-Up компания ALE, чиято цел на създаване е именно това да направи така обичаните от хората метеорни дъждове обичайна атракция. Дъждът няма да бъде с някакви научни или по-висши цели. Той просто трябва да представлява едно ново поколение фойерверки.

Базираната в Токио компания ALE прекарва последните 7 години в развиването на една уникална технология, която трябва да имитира максимално достоверно метеоритен дъжд. Това се случа с изстрелването на специални малки сателити, които от своя страна изстрелват малки изкуствени топки, които изгарят и в нощното небе приличат на падащи звезди.

Тъй като топките влизат в земната атмосфера, те излъчват ярка светлина в разнообразни цветове. След симулирането на метеорен дъжд, топките изгарят изцяло, така че да не представляват риск за хората на земята.

ALE също проучва възможността да се направи по-мащабни метеори като изстрелва към атмосферата сателити с изтекъл срок на годност. От компанията обещават, че атракцията им е „съвсем ново ниво на забавление“. Компанията е основана през 2011 година от тогавашния студент по астрономия в университета в Токио Д-р Окаджима, който наблюдавал метеоритния дъжд Леоноид и видял колко му се радвали хората. Д-р Окаджима спечелила докторантурата си, преди да проведе проучване за осъществимост на проекта за метеоритен душ.

Изкуствените метеори ще бъдат видими на Земята от площ от 200 километра, а Хирошима ще е в центъра за първото изстрелване – точната дата все още не е определена и зависи от метеорологичните условия. Ако бъдат успешни, вероятно ще се организират повече събития по целия свят.

Антон Далчев