Palatka.bg

Първият ресторант в света с добавена реалност отвори врати в Токио

Светът на кулинарията е необятен. С толкова много националности и различни кухни – дори най-големите познавачи не могат да опитат всичко. Предстои обаче той да стане дори още по-широк, след като в него вече влизат света на дигиталните технологии. Защото в света отвори първият ресторант за хранене с добавена реалност. Става въпрос за експерименталното заведение „TREE BY NAKED, yoyogi park“ в Токио, Япония. То предлага храна, като дава на клиентите си специални очила за 3D добавена реалност, за да добри удоволствието от гурме храната.

Заведението предлага по време на хранене и специална прожекция по стените и масите с, като в същото време клиентите слушат и селектирана за тяхното ястие музика. Самата храна също се сервира по разнообразни начини – като например, вместо табли, сервитьорите използват дървени клонове. Ресторантът е изключително скъп и луксозен, предлагайки гурме храна от майстори готвачи. Той е на три етажа, но предлага вечери само за две места. Максималният брой посетители на ден е 8 души, като резервациите са запълнени за месеци напред.

Всъщност TREE BY NAKED е нещо повече от ресторант. То предлага нещо като много интимна и специална шоу програма, защото всяка хапка е по график и със специален аудио и видео съпровод. Шоу вечерята продължава два часа и половина, като посетителите имат възможност да се разходят из целия ресторант.

Проектът се води по-скоро за свръх интерактивна арт инсталация, отколкото за конвенционален ресторант. Той е дело на известният японски художник Риотаро Мурамацу, чиято цел е да събуди с изкуството си всички сетива на посетителите – едновременно. Цената на посещение варира около 200 долара на човек, а скъпият ресторант е финансиран от основния партньор Panasonic. Мурамацу смята, че хубавата и изискана храна може да стане дори още по-хубава, при смесването на различните сетива, новите технологии и изкуството. Всички стаи, в които се извършва храненето, са с вдъхновени японски мотиви от природата и раждането на света.

Антон Далчев