Palatka.bg

Да превърнеш гигантски телескоп в цветна скулптура

Телескопът Lovell е икона за астрономията. Той е третият по големина телескоп в света, създаден за изучаване на Дълбокия Космос. Намира се в Чешир, Великобритания и е пуснат през 1957 година, когато е инженерно чудо със своята големина от 76 метра в диаметър. Няколко дена в годината обаче това гигантско и важно съоръжение се превръща в една от най-големите арт инсталации в света, разказва BBC.

Дигиталното оцветяване на телескопа Lovell става по време на музикалния фестивал Bluedot и се осъществява от Брайън Ено и Дайто Манабе, които разработват специално за него система излъчваща данни, които самият Lovell събира от Космоса, а после ги прожектират върху неговата структура. Така, по един много оригинален и символичен начин, телескопът буквално показва отвън онова, което вижда отвътре.

Космически арт

Тази година на него бяха излъчени две специално поръчани прожекции – вдъхновени от възможността за извънземен живот. Досега арт инсталацията е прожектирана върху огромния купол, насочен настрани. През последните две години обаче купола на Lovell с площ 5000 квадратни метра е подложен на реставрация, което означава, че той трябва да се държи статично и да сочи нагоре. В резултат на това художниците и дизайнерите са лишени от огромния кръг, който използват за екран. Затова пред тях е стояла сложната задача да прожектират своето творчество върху самата конструкция на съоръжението. Те са успели да осъществят проекта чрез сложно 3D сканиране на постройката и перфектно напасване на кадрите върху нея.

За пръв път телескопът е използван за артистична инсталация преди 10 години и от тогава много художници са проявявали желание да покажат творчеството си върху него. Той е голям и висок, колкото легендарния часовник Биг Бен, а освен това е удивителна сграда, която в същото време е и прецизен и важен научен инструмент. Присъстващите на фестивала, които са имали възможност да слушат любимата си популярна музика и да наблюдават уникалното светлинно шоу върху телескопа споделят, че това е било сред най-страхотните и сюрреалистични преживявания през живота им.

Антон Далчев