Palatka.bg

Къде да наблюдаваме най-голямото лунно затъмнение този век?

На 27 юли този петък ще се случи най-голямото лунно затъмнение на 21 век. Земята ще бъде на една линия точно между Слънцето и Луната и ще скрие спътника ни. Това ще бъде най-дългото затъмнение от много време насам и много време в бъдеще. Луната ще бъде в червеникав цвят, а после сянката на Земята ще скрие напълно Луната. Още по-интересното е, че Марс ще е в необичано близка позиция, което комбинирано с тоталното отсъствие на Луната, ще го направи по-ярък и червен от обикновено. Но къде ще можем да видим затъмнението най-добре?

Явлението е познато и като т.нар. “Кървата Луна“. В България то ще може да се наблюдава за около 100 минути. У нас то ще започне в 21:24 ч. на 27 юли, а пикът му ще бъде между 22:30 ч. до 0:13 ч. на 28 юли, като Луната ще бъде в червеникав цвят. Най-добре това явление у нас ще може да се наблюдава далеч от градовете, някъде в планината. Късмет ще е ако няма облаци. Спорно е дали явлението ще може да се види от София, защото по това време синоптиците дават времето да бъде с променлива облачност и валежи.

В Европа и Австралия луната ще се вижда най-добре именно при изгрева и залеза ѝ. Според NASA обаче най-добре и дълго ще може да се наблюдава явлението от Етиопия, където то ще продължи повече от шест часа. Марс пък ще бъде само на 57,6 млн. километра, като последно тя е била толкова близка до Земята през 2003-та – на 56 млн. километра. Така Червената планета ще бъде около 10 пъти по-ярка за наблюдение от обикновено.

Лунните, а също така и слънчевите затъмнения, се повтарят в една и съща последователност през всеки 18 години и 11,3 денонощия.  За разлика от слънчевите затъмнения, които могат да се наблюдават само от определени части на земното кълбо, лунните затъмнения се виждат от всяка точка на неосветената в този момент част от Земята.

Антон Далчев