Palatka.bg

Вледеняващата и спираща дъха обсерватория „Сфинкс“, намираща се в сърцето на швейцарските Алпи

Уникалната по рода си обсерватория „Сфинкс“ се намира в планинския проход Юнгфрауйох в Швейцария. Научното съоръжение е построена на впечатляващата височина от 3571 метра надморска височина. Благодарение на уникалното си местоположение в незамърсената, както по отношение на въздуха, така и изкуствената светлина, висока алпийска среда и целогодишната достъпност чрез железопътната линия Юнгфрау, съчетана с отличната инфраструктура, обсерваторията „Сфинкс“ предоставя уникални условия за ценни изследвания в различни научни области като метеорология, астрономия, ледникология, физиология, радиация и прочуванията на космическите лъчения.

Когато гарата Юнгфрауйох е завършeна и отваря врати през 1912 г. , тя моментално се превръща в най-високата железопътна гара в цяла Европа. Юнгфрауйох се превръща и в любимо място за учените, които виждали в нея ценна възможност и локация да провеждат изследвания си в условия на висока надморска височина. Първоначално учените работели в тежки и сурови условия и живеели във временни убежища, които трудно биха могли да бъдат наречени къщи. В крайна сметка, oбсерваторията „Сфинкс“ е построена през 1937 г., за да се настанят в нея нетърпеливи учени, които имали огромни изследователски планове.

Oбсерваторията „Сфинкс“ е построена върху остра и стръмна скала

В планинските върхове в района са изградени тунели, които са дом на асансьор, който се изкачва до обсерваторията от жп гара Юнгфрауйох. Основната част от обсерваторията „Сфинкс“ се използва от учени, но специално за туристите е изградена тераса с метална решетка, обграждаща сградата от всички страни, която осигурява зашеметяваща 360-градусова панорама към най-големият ледник в Алпите – Алечки ледник.

Sphinx Observatory

Гостите на обсерваторията могат да се насладят на величието на Алпите, заснежените върхове наоколо, както и свежите зелени пасища в долината. Поглеждайки през металните прегради вие се надвесвате над бездна с дълбочина от над 3 километра и половина.

Sphinx Observatory, Jungfraujoch

Сградата разполага с четири лаборатории, център за изследване на космическите лъчения, механичен цех, библиотека, кухня, хол, десет спални, баня и жилищни помещения за настанените в комплекса учени. Научната част на обсерваторията „Сфинкс“ включва допълнително две големи лаборатории, станция за наблюдение на времето, работилница, две тераси за научни експерименти, астрономическа, както и метеорологична кула.

Благодарение на учените и обсерваторията „Сфинкс“, тук са извършени много значими научни наблюдения, довели до важни открития в сферата на астрономията и метеорологията.

Tunnel to Sphinx - Jungfraujoch2

 

Екип iTravel-bg.com