Palatka.bg

Причудливите сталактитни образувания в пещерата Ашвалом в Израел

Пещерата Ашвалом , известна още като пещерата Сорек, се намира на западните склонове на Юдейските планини и в близо до Бет Шемер в Израел. Пещерата е с размер от 5000 квадратни метра и тук може да се открие една от най-впечатляващите колекции от сталактити и сталагмити в света, които в продължение на много години да се образували в различни странни, чудати и причудливи форми. Някои от сталактитите, висящи от тавана на пещерата, са с дължина до четири метра, а в някои случаи те се сливат със сталагмити, „израстващи“ от пода. Другите интересни образувaния приличат на рафтове, платове, клони, корали. Всъщност вашето въображение има пълната свобода да се развихри и да вижда тези любопитни образувания по начин, по който ви харесва. Всеки ще бъде точно толкова прав, колкото всеки друг. Странните форми и образувания в пещерата Ашвалом , съчетани с призрачното и феерично осветление, създават странна и незабравима атмосфера в пещерата.

Soreq Cave

Сталактитите и сталагмитите се образуват от вода, която тече от тавана до пода на пещерата, разтопявйки варовик по пътя си

През последните няколкостотин хиляди години всяка капка минерална вода нанасяла тънък слой калцит върху тавана и пода на пещерата. Този процес е бил достатъчно упорит и търпелив и постепенно тези малки слоеве се увеличавали, за да образуват колони от калциев карбонат, наречени сталактити и сталагмити.

Soreq Cave

Пещерата Ашвалом е открита случайно през май 1968 г., когато експлозия по време на строеж разкрива пукнати, която позволява първо на строителите, а после и на учените да надникнат в магическата и фантастична пещера скрита отдолу. Според геолозите пещерата Ашвалом се е образувала преди около 25 милиона години, когато Южните хълмове на Юдейските планини се издигали над повърхността на водата. Слоевете от варовик и доломитна скала били изместени и „сгънати“ с течение на времето, образувайки пукнатини, които позволили на водата да попадне и да с упоритостта на времето да „разтвори“ част от скалата. Докато прониква през пукнатините и навлиза в почвата, тази вода абсорбира увеличаващите се количества въглероден диоксид от корените на растенията и гниещите такива. Този процес, когато киселинна вода започне да разяжда повърхността на скалната основа се нарича „карст“ и е допълнителен фактор към процеса на разширяване на пещерата.

Soreq Cave

Години по-късно, когато морето се оттеглило от пещерата и понижило нивото на подпочвените води, разпадането на скалата спря и процесът се обърнал, създавайки огромно разнообразие от сталактити, които виждаме днес. В няколкоto все още активни области на пещерата, в която се поддържа постоянна температура и влажност целогодишно, сталактитите и сталагмитите продължават да растат.

Soreq Cave

Пещерата е кръстена на Ашвалом Шохам, израелски войник, убит в Арабско-израелската война от 1967 г.

След откриването на пещерата, местонахождението ѝ е запазено в тайна в продължение на няколко години, заради страх от увреждане на нейните природни съкровища. Пещерата, която е в сърцето на природния резерват Ашвалом , който е създаден през 1975 г. и днес е отворен за посетители през цялата година.

Посещението на пещерата само по себе си е изключително и незабравимо преживяване, а историята на израелският войник е не по-малко запомняща се.

Soreq Cave

Шохам е бил много тежко ранен по време на войната, докато бил част от елитните израелски спец-служби. Той се бори да оцелее и възстанови цели три години, но на 4 февруари 1974 г. почива, неуспявайки да се пребори с раните си. Ашвалом е част от семейство, което имало дълбока връзка с историята за прераждането на еврейската общност в района на земите на днешен Израел.

Макар че структурата на пещерата е каменна, тя се развива и променя формата си и като живо същество дори показва признаци на „стареене“.

Soreq Cave

Сред тези признаци са големите каменни блокове, които са паднали от тавана

Под някои от тях може да се види „супа“ от сталактити. Редица големи сталагмити също са паднали.

Soreq Cave

Унищожаването не е единственият процес, който може да се наблюдава в пещерата. На места се виждат признаци за обновяване на утаяването. Тези райони са „възкресени“ като част от жизнения цикъл на пещерата. Подобни процеси са естествени и обикновено се срещат във всички сталактитни пещери. В конкретният случай на пещерата Ашвалом сериозното влияние на човешкото присъствие също трябва да има предвид и да се прибави към другите процеси.

Soreq Cave

Екип iTravel-bg.com