Palatka.bg

Чефчауан – приказният син град на Мароко, в който ще се влюбите

Чефчауан е малък очарователен град с около 40 000 жители, разположен в Североизточната част на Мароко, в близост до Средиземно море. Градът е разположен в сърцето на планината Риф в Мароко. Чефчауан е една от най-привлекателните за туристите локации в страната, привличайки ги с достъпни цени и любопитни истории, но преди всичко със своята живописност и уникалното си разположниe в подножието на драматичния пейзаж на планината Риф. Редуващите се бели  и сини къщички са способни да заредят сърцето на всеки посетител с доза поетичност и нежност, които може да откриете на съвсем малко места по света.

Съществуват много теории защо Чефчауан е бил боядисан в синьо, но най-основната версия, до която са достигнали историците е, че градът придобива този прекрасен вид, когато пристигат еврейски бежанци, които са се настанали там през 30-те години на миналия век. Красотата на планинските околности се засилва от контраста на ярко боядисаната в синьо медина (старият град на Чефчауан ). Именно тази красота, фееричност и спокойна атмосфера в града са елементите, които правят Чефчауан много привлекателен за посетителите. Чефчауан е коренно различен от всеки друг град в Мароко – тук обичайната за страната „лудница“ не съществува, чувствайки се сякаш сте попаднали в оазис на спокойствието.

Красвата синя медина е осеяна с множество чаровни кафенета, в които местните жители и туристите отсядат, наслаждавайки се на чаша арабско кафе или традиционен марокански черен чай с мента и захар. Придържайки се към обективността и реалността, не бихме могли да пропуснем да отбележим и една друга причина, поради която всяко лято в Чефчауан се настаняват хиляди туристи от Европа, но и страната – достъпът до качествена марихуана. Районът на Чефчауан е известна с производството си на качествена и евтина марихуана, а репутацията на града е, че е център на тази търговия.

През лятото приблизително двеста хотела се грижат за притока на европейски и местни туристи

Чефчауан е популярна дестинация и за пазаруване, тъй като предлага много местни занаятчийски продукти, които не се предлагат никъде другаде в Мароко, включенително специфични вълнени дрехи и тъкани одеяла. Козето сирене, което се произвежда в района също е популярно сред туристите.

Независимо прекрасните часове, които ще прекарате в района, бихме могли да ви посъветваме да останете не повече от един или два дни в града. Колкото и да е симпатичен Чефчауан и районът около него, все пак остава малко градче, което спокойно може да се разгледа в рамките на няколко часа. След приятна разходка в градчето, се отправете на спокойно и никак не натоварващо изкачване на близкия хълм, където все още може да се разгледа испанската църква. Не ви съветваме да се качвате на върха на хълма по тъмно, тъй като е любимо място на местните тинейджъри, които вбиха могли да ви досаждам, очаквайки от вас пари.

През цялото си пътуване в Чефчауан е абсолютно задължително да сте заредили перфектно батериите на фотоапарата и телефона си, тъй като със сигурност ще искате да правите много, много снимки

Градът е същинско бижу и съкровище в този смисъл. Кадрите ще се трупат един след друг и без осъзнавате как и кога се е случило, ще забележите, че вече сте направили десетки или стотици къщи. Още една къща, още една врата, още един детайл. Красотата на Чефчауан е почти безкрайна и независимо в коя част на Мароко се намирате определено си заслужава да пропътувате разстоянието до „синьото градче“, което ще остане завинаги в спомените ви, напомняйки ви за една богата и разнообразна култура.

Градът е основан през 1471 година. Тъй като Чефчаун е разположен в „анклав“, който е трудно достъпен и почти невъзможен за покоряване, градът играел доминираща роля в търговския маршрут между Тетуан и Фес и служил като стена за ограничаване на навлизането и влиянието на португалците от Сеута. През 15-ти и 17-ти век градът процъфтява, а населението му значително нараства след пристигането на мориските от Испания и Португалия, а впоследствие и евреите, които са били експулсирани от Испания. През 1920 г. испанците са завладяват Чефчаун, включвайки го в колониалните си владения в района на Северна Африка, известни като Испанско Мароко. Испания връща града на местните след обявяването на независимостта на Мароко през 1956 г.