Palatka.bg

Да се повозиш на най-големия дирижабъл в света

Дирижаблите са били особено популярни в началото на миналия век. Заради много инцидент с тях обаче – днес те не се срещат много често. Кога, всъщност сте виждали такъв на живо? Защото ние никога. На тази тенденция обаче ѝ се вижда края, защото все повече компании искат да възродят удоволствието от това да летиш в облаците на дирижабъл. Разбира се, по-модерен, по-удобен и по-сигурен от всякога.

Британската компания  Hybrid Air Vehicles (HAV) има сериозни планове да реализира изключително скъпи и луксозни екскурзии със своя дирижабъл Airlander 10. Той не само е най-големият от своя вид в момента, но и се смята за най-голямото въздухоплавателно средство, което може да се види на небесата днес. Дълъг е 92 метра и широк 43.5, а височината му – 26 метра. The Hybrid Air Vehicles HAV 304/Airlander 10, каквото е пълното му име, е хибриден летателен апарат, задвижван от четири дизелови двигателя. Неговия пръв тестов полет е през 2012 година, а от 2016-та вече окончателно е в небето. До момента обаче полетите му са били изцяло тестови и недостъпни за обикновени граждани.

Това обаче е на път да се промени

Защото компанията създател е решила да използва дирижабъла, за да организира луксозни и скъпи екскурзии. Той има две основни предимство. На първо място – може да излита и каца от всяка една достатъчно голяма плоскост, което го прави много гъвкав, тъй като няма нужда това да се случва от специални летища. Второ – в него има огромно празно пространство, което се превръща в луксозен и широк интериор, даващ спокойствие и комфорт на богатите пътници. Дизайнът му е направен от фирмата Design Q и е меко казано спиращ дъха. Вижте го:

Предвижда се от най-скоро време дирижабъла да започне да организира екскурзии, подобни на круизи, но във въздуха. Въпреки огромните си размери – полетът му ще е предназначен за едва 19 души пасажери и 3-членен екипаж. Полетите ще бъдат в рамките на 3 дни, като целта на компанията е да промени същността на пътуването по въздуха. То ще се превърне в спокойствие, удоволствие и пълноценно изживяване, а не, както е със самолетът – просто най-бързия начин за предвиждане от точка A до точка B.

Антон Далчев