Palatka.bg

Маите са използвали за пари… шоколад

Както знаете маите са индиански народ, живеещи на територията на днешните държави Южно Мексико, Гватемала, Белиз и части от Хондурас и Салвадор. Днес броят им е около 6 милиона души, а тяхната цивилизация се смята за една от най-старите на света. Именно за тях и ацтеките се смята, че са откривателите на какаото и народите, на които дължим шоколада. Макар да не е за вярване – в Европа шоколада идва едва след като испанските конкистадори превземат Северна Америка след 1519 години. Много бързо европейците откриват уникалното растение и то става един от основните и най-скъпи износни стоки, познато като „кафявото злато“. Какаото било изключително скъпо и ценено, както от местните народи, така и от европейските благородници и аристократи – единствените, които можели да си го позволят.

За един народ обаче шоколадът, направен от какао, бил толкова ценен, че служел за разменна монета, разказва списание Science. Според ново проучване по време на пика на Майската цивилизация – шоколадът е бил ценен, колкото златото. Изследването е направено  от антрополози и експерти по майската цивилизация във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, Мисури. Те твърдят, че шоколадът е бил изключително престижна храна.

Всъщност, древните маи никога не са използвали монети като пари. Вместо това, както много от ранните цивилизации, те са правели предимно бартери и са обменяли стоки като тютюн, царевица и дрехи. Испанските колониални сметки от 16-ти век сочат, че европейците дори са използвали какао на зърна – основата за шоколад – да плащат на местните работници.

Шоколад като злато

За да разберат дали какаото и шоколада наистина са служели като разменна стока, антрополозите анализирали различни следи, оставени от Майската цивилизация. Това били стенописи, керамични картини и резби, които изобразяват типичните пазарни обмени и плащанията за почит на майските царе. Те откриват, че маите започнали да използват какаови зърна за търговия през 8-ми век. Маите консумирали какаото предимно като гореща напитка, сервирана в глинена чаша – нещо като нашия горещ шоколад в момента.

Според изследванията именно какаовите зърна, сушени или ферментирали, били най-ценната разменна валута на маите, в определени периоди от време. Редом с какаото били тютюна и царевичното зърно, но какаото се ценяло повече от тях. Антрополозите вярват, че царете на маите събирали какаото като данък. Те взимали много повече, отколкото се консумирало в двореца, а излишъкът вероятно е бил използван за заплащане на работниците в двореца или за закупуване на неща от пазара.

Причината какаото да е толкова ценено от маите е, че те обожавали да го консумират. Но в същото време какаовите дръвчета били много по-податливи и трудни за отглеждани от останалите основни култури. Те и не виреели много добре на местата, близо до големите градове на маите. За тях какаото било толкова ценно, че някои учени дори спекулират, че рязкото спиране на доставките на какао, поради суша, унищожила реколтите, е довела до сериозни политически сътресения, които може да са основната причина за падението на класическата Майска цивилизация.

И докато за древните цивилизации какаото е било по-ценно от злато, то за нас е част от ежедневието. Затова нека го консумираме с мярка и удоволствие.

Антон Далчев