Palatka.bg

Започнаха да фалшифицират маршрута „Ел Камино де Сантяго“

Пътят към Сантяго или (Ел) Камино де Сантяго де Компостела е безспорно най-известният пешеходен маршрут в Европа. Ел Камино започва във Франция, преминава почти цяла Северна Испания, за да завърши при катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков Зеведеев. Той е дълъг 800 километра и може да се минава само пеш, на кон или с велосипед. Ел Камино е толкова известен, че множество малки селища по маршрута му разчитат за прехраната си до голяма степен от приходите от хилядите поклонници, които го посещават ежегодно. Оказа се обаче, че хитреци са започнали да фалшифицират маркировката по пътя, сменяйки неговите указателни знаци.

Испанския град Понферада се изправи срещу злосторници, които с цел печалба променят табелите на пътя, имитирайки истинските. Това се случва обаче и на много други места по маршрута. Новите табели насочват поклонниците към заведения, места за отсядане и дестинации, които са близо до Ел Камино, но не са част от оригиналния път.

Camino de Santiago

Според хората, които се оплакват от измамата, новите знаци заблуждават много пътници, които отиват да се хранят и нощуват другаде. Това не само, че води до загуби, но и нарушава впечатлението и автентичността от оригиналния път. Маршрутът е маркиран със специални знаци, които представляват слънчеви лъчи на син фон. Измамниците рисуват подобни символи на разклонения преди оригиналните и по този начин заблуждават хората, които разчитат на маркировката.

Всяка година доброволци и службите за гражданска защита преминават маршрута и заличават измамните знаци, но те излизат отново почти веднага след като са премахнати. Ясно е кои са печелившите от ситуацията, но те трудно могат да бъдат хванати, освен ако не са заловени на място при извършване на измамата. Един от тях е собственик на бар, който отклонява множество пътници, карайки ги да минат през промишлена зона с много камиони – обстановка, която по никакъв начин не се вписва в цялостното изживяване при преминаване на Ел Камино.

Според местните хора маркировката е свещена и не трябва да бъде поругавана. Те предлагат тя да се стандартизира и направи нова, която ще е невъзможна за лесно копиране и фалшифицирани.

Ел Камино е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и се смята освен за един от най-свещените и за един от най-живописните и красиви маршрути в света. Очаква се тази година по пътя да преминат над 300 хиляди души – с 10% повече от миналата година.

Антон Далчев