Palatka.bg

Метеора – осмото чудо на света

На три часа път югозападно от Солун, в западната част на Тесалийската равнина, между планинските масиви  Антихасион и Пинда се намира свещеното за християните място Метеора, наричано Осмото чудо на света. Удивителната каменна гора, пропита с мистика, молитва, усърден труд и благочестие на аскети, монаси и отшелници, предизвиква трепет и благоговение дори и у хората, които са далеч от религията.

Високо в небето, по-близо до Бога

Манастирите на Метеора, построени върху най-високите части на отвесни скали, пазят чудотворни икони, исторически съкровища, множество културни и религиозни артефакти. Преди всичко обаче те са дом на молитвеници – на монаси и монахини, които с вяра и усърдие се трудят – физически и духовно, почти денонощно. „Сестринството ни не е голямо, всяка от нас – монахиня или послушничка си има задължения, но на първо място винаги е молитвата. За щастие свещеник от близко селце до Метеора идва в манастира ни, за да служи литургия всяка неделя и на по-големи празници”, разказа пред екипа на palatka.itravel-bg.com една от монахините в манастира „Русану”.

Изглед към манастира „Русану“ или „Света Варвара“.

Светата обител е една от шестте големи действащи манастира, които се посещават от хиляди поклонници и туристи всеки ден. Всички те могат да се обиколят за един ден, стига и работното им време да го позволява. Четири от тях са мъжки „Великият Метеор”, „Свети Николай Анапавс”, „Варлаам” и „Света троица”. Женските обители са „Русану” или „Света Варвара” и „Свети Стефан”. И шестте манастира затварят врати един път седмично. Почивният ден за всяка обител е различен. Събота и неделя всички са отворени за поклонение. До тях се стига по чудесен асфалтов път, така че можете да отидете с автобус или кола, след което до повечето се ходи по леки за изминаване каменни стъпала и добре укрепени мостове.

Векове наред монасите са използвали кошове и мрежи за пренос на материали, провизии и … хора.

Гледайки Метеора, въображението ни трудно може да си представи как и с колко труд стотици монахини, монаси и миряни са успели да построят внушителните манастири на отвесни скали. Във всеки манастирски двор обаче има следи от времето, когато хората и материалите са се качвали в нещо като кошове и мрежи, прикрепени към големи макари с дебели въжета. Съоръженията, прототип на съвременния асансьор, са действали чак  до началото на XX век, когато поради многото желаещи поклонници гръцките власти наредили изграждането на спираловидни пътеки до всички запазени манастири. Някои от въжените „асансьори“ работят и днес и се използват главно за доставка на провизии и материали.

Скалите са се образували преди 60 милиона години

Скалите на Метеора са се образували преди около 60 милиона години. Водите на едно затворено езеро-море се увеличили много, в резултат на което се оформя Темпийското дефиле и водите се оттекли в Егейско море. Така вследствие на ерозията и пясъка се оформят неповторими скали, които привличат с непристъпността и уединението си монаси още през XI век.

154 каменни стъпала до Великия Метеор

Мегало Метеоро – Великият Метеор или Преображенският манастир е първият построен в тази местност. Според историческите сведения през 1340 година Свети преподобни Атанасий Метеорски създал първата монашеска обител на най-високата скала в „каменната гора”, която се извисява на повече от 600 метра надморска височина. Именно той дал на скалите името „Метеора”, което означава „висящи във въздуха, между небето и земята”. След като построил малък храм и няколко килии, Свети Атанасий събира от околните скали и пещери 14 монаха, създали първото братство на Метеора. Малко по-късно приемник на сръбския хегемон Стефан Душан, който предоставя много привилегии на Метеора става Симеон Уреш. Неговият син – Йоан Уреш се замонашава и приема името Йоасаф, като става неотклонен сподвижник и приемник на Свети Атанасий. Двамата мъже работят усърдно, така че манастирът не след дълго процъфтява – църквата се украсява с изящни стенописи, изгражда се болница, още килии, висока камбанария, резервоар за вода и помощни постройки. Благоуханни мощи на светите мъже се намират в дясната част на притвора на главната църква в Преображенския манастир. Там е поставена за поклонение и неръкотворна икона на Богородица с младенеца.

Чудотворната икона на Света Богородица „Неувяхващ цвят” помага за венчание и разрешаване на семейни проблеми

 „Цветето” на храма във Великия Метеор обаче е чудотворната икона на Божията майка „Неувяхващ цвят”, която е изрисувана на олтара. „През 14 век един монах от Атон сънува именно тази икона и след това я рисува. Богородица държи с едната си ръка бяло цвете, символ на девството и чистота, а в другата –  малкият Христос. Той е изобразен с коса до раменете и държи света в ръцете си”, разказа пред екипа ни Георгиос, служител в манастирското магазинче за икони.

Иконата на Божията майка с младенеца „Неувяхващ цвят“ е нарисувана след сън на един монах.

Пред чудотворната икона се молят хора, копнеещи за брак, тя помага и при искрени молитви за разрешаване на семейни проблеми и благополучие на дома. Исусовата молитва „Господи, Исусе Христе, помилуй ме грешния” е издялана в каменната колона пред главния храм на манастира „Преображение”.

Изящни напрестолни кръстове с фина дърворезба, плащаница с втъкано злато, евангелиета и богослужебни книги от пергамент на повече от 1000 години, ръкописи с цветни миниатюри, древни свещенически одежди и какво ли още не могат да бъдат видени в музеите на манастирите „Преображение”, „Варлаам” и „Свети Стефан”. През 1988 година Великият Метеор заедно с другите свети обители е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.   

До Великия Метеор, който затваря врати всеки вторник, се стига по 154 каменни стъпала. Неотдавна в обителта е отворен и фолклорен музей, където са изложени древни оръдия, предмети от бита и картини, изобразяващи как с Божията помощ и молитвите на монасите и аскетите Метеора е устоявала на войните и превратностите на времето. На една от живописните картини е изобразен нацистки войник, който се опитва да забие знаме със свастика в скалите на Метеора. На отсрещна скала обаче се моли монах и съвсем скоро Бог опазва неговата обител – войникът от армията на Хитлер се подхлъзва и пада в пропастта. В манастирския комплекс има още два музея, две камбанарии и площад с каменна чешма. Във или около всеки от шестте обитаеми манастира има изградени чешми, около които поклонниците отморяват в големите жеги.

„Варлаам” се построява за 20 дни

От лявата страна на Великия Метеор , на отсрещната скала се намира един от най-популярните манастири в „каменната гора” – „Вси светии” или „Варлаам”. Той е построен по инициатива на отшелник с това име и според исторически документ е построен за двайсет дни, след като строителните материали са събирани цели 22 години.

Тук ще ви посрещнат гостоприемни монаси, които ще ви покажат образци на християнската архитектура и култура и неповторими гледки от огромната тераса към цялата околност. „Света Богородица – Посредница” е главната икона на храма. Божията майка е изобразена със свитък в ръка, на който е изписан диалог между нея и Синът й. Тя моли Божият син да прости греховете на православните християни и да не допуска над тях да се стовари справедливия му гняв. Той отговаря, че хората са съгрешили и не се покайват, а Богородица измолва опрощението му, като истинска посредница между хората и Бога.

Иконата „Света Богородица – посредница“ е главната икона в манастира „Варлаам“.

Манастирът „Вси светии” е затворен в петък.

„Свети Николай Анапавс” се крепи сякаш на магия върху отвесна скала

Манастирът „Агиос Николаос Анапафсас” („Св. Николай Анапавс”) се крепи сякаш на магия върху тясна скала, която се намира най-близо до селцето Кастраки и град Каламбака – отправни точки за пътешествието на Метеора. Манастирът се обитава от един монах, но е много поддържан. Сред прекрасните стенописи от XVI век, рисувани от Теофанис Стрелицас, изпъкват сцените на Изкушението, мъченията на Иисус Христос, и Адам, който благославя  животните. Тях по-късно Ной ще натовари на кораба си. Светата обител не отваря врати за посетители във вторник.

Величественият „Свети Стефан”

Величественият манастир „Свети Стефан” е най-достъпният от метеорските обители, тъй като до него се стига по деветметров мост и няколко каменни стъпала. Разположен е на огромна скала, от която се вижда най-близкия град Каламбака. Любителите на пешеходния туризъм могат да тръгнат пеш от града по горска пътечка до него, като трябва да си предвидят около час път и разбира се – удобни обувки. В манастира се пазят мощите на Свещеномъченик Свети Харалампий, който се почита като лечител. Освен да се молят, монахините поддържат прекрасно огромната света обител, рисуват икони, плетат броенички, правят сладка и какво ли още не. Манастирът е затворен за посетители в понеделник.

Бунтът на монасите от „Света троица” достига Холивуд

Един от най-уединените и величествени манастири на Метеора е „Света троица”. Тук не спират автобусите с туристи и затова, ако сте с кола или пътувате малка група, можете да го посетите. Върви се около 10 минути по калдъръмена пътека и вити каменни стъпала, след което на вратата ви посреща помощник на манастира с усмивка и … локум. Църквата на манастирския комплекс е малка и кокетна – с изящна дърворезба и ярки стенописи. През 1979 г. крадци се промъкват в нея и отнасят безценните й икони. В иконостаса е останала само една от 1662 г., която изобразява Иисус Христос, облечен в национална носия.

Обителта „Света Троица” се подлага на още едно изпитание няколко години след това. Причината е, че избухва скандал около молбата на монасите за уединение и снимките на един от  касовите филми за Джеймс Бонд „Само за твоите очи” (1981 година). Снимачният екип и продуцентите решават да използват манастира в част от сцените, заради живописното му разположение. Във филма манастира се казва „Свети Кирил”, но при опита си да заснемат ценните кадри се сблъскват с монашеското неодобрение. Братята подчертали, че не искат святостта на мястото да бъде осквернявана с „пропити с ужаси, секс и насилие сцени”. Монасите покрили стенописите и интериора с чаршафи и бунтът им за малко не провалил холивудската продукция. В крайна сметка гръцкото правителство и гръцката църква разрешили на екипа на филма да заснемат обителта, но само отвън. По-голямата част от снимките се пренесли на съседна скала, където издигнали фалшив декор на несъществуващ храм. Входът за „Света Троица”, както и за всички действащи манастири на Метеора, е 3 евро, а тази света обител е затворена за посещения в четвъртък.

„Света Варвара” пази вековни стенописи и изящна дърворезба

Завършваме разказа си за удивителния манастирски комплекс Метеора с обителта, с която започнахме – „Света Варвара” или „Русану”. Не е исторически ясно защо манастирът носи това име. Смята се, че основоположникът на храма, се е наричал Русанос. Има и по-различни сведения, че първият ктитор бил от селото Росана в Тесалия, затова и обителта била наречена от местните Русану. Това, което е сигурно, е, че манастирът е построен през XIV век от иеромонасите Никодимос и Венедиктос.  В храма се пазят мощите на Света Великомъченица Варвара, чиято памет се чества на 4 декември. Иконостасът е изваян от майстор дърворезбар, а стенописите са на повече от 400 години. Манастирът не работи в сряда.

Каквото и да се разкаже за Метеора ще бъде малко, не само заради невероятния природен феномен, но и заради подвизите на стотиците знайни и незнайни отшелници и монаси, просияли със силната си молитва и упование в Бога. Цели крила в големите шест обитаеми манастира остават затворени за посетители, защото са място за уединение и послушание на монасите и свещенослужителите.  „Каменната гора” е дом и на десетки необитаеми или разрушени скитове, параклиси, манастири и пещери, които правят Метеора една от люлките на православието на Балканите.