Palatka.bg

Колко време трае идеалната екскурзия?

За да си прекараме добре на почивка и екскурзия зависят много фактори – къде отиваме, с кой отиваме, как отиваме и за колко време отиваме. Именно за последния фактор обаче се говори сравнително рядко. Той обаче е особено важен. Ако отидем някъде за твърде кратко – няма да успеем да се насладим. Ако прекалим с времето на почивка обаче – ще ни омръзне и ще започнем да се чувстваме неспокойни, че бягаме от задълженията си твърде дълго. А после връщането в обикновеното русло на ежедневието е особено мъчително, трудно и бавно. Затова и са се замислили изследователи от университета в Тампере, Финландия.

Експертите са направили различни проучвания, с които са се опитали научно и статистически да отговорят на въпроса – колко трае като дължината перфектната почивка. Техният отговор е между 8 и 11 дни. Те са открили, че 1-2-3 дена е прекалено малко. С такава продължителност ние не даваме възможност да „изключим“ от рaботния режим, да се отпуснем и да се потопим напълно в преживяването.

Ако почивката пък е над две седмици се получава обратния ефект. Хората започват да се тревожат как ще се справят с натрупалата се в отсъствието им работа и макар без да искат – започват непрекъснато да мислят за задълженията си. Затова спират да се наслаждават на отпуската и нямат търпение да се приберат, макар с ясната мисъл, че ги очаква скучното ежедневие.

Така че перфектната дължина е между 8 и 11 дена. По този начин хем позволяваме на мозъка и тялото си да се отпуснат, хем не се чувстваме твърде отдалечени от работата си. Всъщност, изследователите са открили, че щастието и удовлетвореността от почивката се покачва с всеки изминал ден, достигайки своя връх средно на 8-мия. От там насетне то запазва това равнище до 11-тия ден, а после постепенно започва да спада. След около 2 седмици то става по-малко от първия ни ден на отпуска.

Антон Далчев