Palatka.bg

Виетнамският мост, за който говори цял свят

Тази седмица един нов мост смая цял свят, като снимки, видеа и статии за него се разпространяват като горски пожар из социалните мрежи и големите новинарски агенции. Става въпрос за така наречения „Златен мост“, намиращ се във Виетнам. И нищо чудно – мостът е едно от най-смайващите неща, които сме виждали напоследък. Той е буквално като изкаран от фентъзи или фантастичен филм. Благодарение на уникалната си архитектура мостът изглежда така все едно две огромни и древни каменни ръце го държат, за да не падне.

Златният мост се намира в сърцето на планините Тун Гу Сун. Той е разположен на 1400 метра надморско равнище, а самият мост е на височина 150 метра. в отвори едва миналия месец, но ръцете са проектирани така, че да изглеждат така, сякаш са били там от векове. Благодарение на специална обработка, макар и чисто нова, те правят изключително автентично усещане за древност, все едно са обрасли и поочукани, без обаче това да създава впечатление за липса на сигурност.

Снимка: TheMindCircle
The Golden Bridge

Мостът е част от проект на стойност 2 млрд. долара, чиято цел е да направи района по-интересен и популярен за туристи от цял свят. И засега успява. Както казахме – мостът обикаля целия свят и ще е истинско чудо ако ние сме първите, от които научавате за него. „Златният мост“ тотално очарова потребителите във Facebook и Instagram, където вече събра милиони харесвания и споделения.

https://www.youtube.com/watch?v=QnY74vH-iNE

Той се намира в горист регион високо в планините, първо заселени от френските колонисти в началото на 20-ти век. Днес районът е превърнат в голяма туристическа атракция, която може да се похвали с кабинков лифт, реплика на френското средновековно селище – включително изкуствени замъци и катедрала, както и озеленени градини и восъчен музей със статуи на личности като Лейди Гага и Майкъл Джордан.

Снимка: Collater.al

Виетнам отдавна се стреми да увеличи броя на посетителите и да се позиционира като важна дестинация в Югоизточна Азия. Държавата обаче все още не успява да се справи съвсем с това, макар да е отчела 13 милиона чуждестранни посетители миналата година, предимно от Китай – далеч от 35 милиона международни посетители в Тайланд през 2017 година. За справка България за същия период е отчела 9 млн. туристи, едва с 4 млн. по-малко от Виетнам, но азиатската държава е 3 пъти по-голямата като площ и 10 пъти като население.

Антон Далчев