Palatka.bg

AirBus пусна огромен самолет с формата на белуга

Европейската компания за строене на самолети AirBus пусна най-новия си самолет, наречен Beluga XL. Веселият самолет е като изкаран от анимационно филмче, в което превозните средства са хора и животи. Само където той е дълъг 63 метра, широк 60, висок 19 и може да носи забележителните 53 тона товар.

Създаването на този самолет е коствало 1 млрд. долара, а формата му буквално е вдъхновена от белугите – едри китоподобни морски бозайници с чисто бял цвят, достигащи 6 метра дължина и до тон и половина тегло, живеещи в Северния ледовит океан.

Тази седмица Beluga XL завърши успешно първия си изпитателен полет от летището в югозападния френски град Бланяк, където се намира централата на AirBus. Тестовият полет беше извършен на 19 юли пред очите на над 10 000 души, включително много политици.

Airbus A330-743L Beluga XL, както е пълното му име, ще замени постепенно сегашният модел Beluga ST в началото на 2019 година, за да превозва големи части от самолетите на AirBus между различните заводи на производителя. Освен в Бланяк, те се намират в Тулуза, Хамбург и Тияндзин.

Програмата е приета през 2014-та година и от самолета ще бъде конструирани и произведени едва 5 броя. Общата стойност на проекта е феноменалните 1 млрд. евро, което прави по над 200 млн. на единична бройка.

Така флотът „Белуга“ ще се повиши до осем броя през 2019-та година, когато ще бъдат доставени три XL, тъй като петте оригинални превозни средства остават в експлоатация, преди да бъдат изтеглени от употреба през 2021 г. В момента флотът достигна своят максимален капацитет, летейки 5 пъти дневно, 6 пъти в седмицата, което прави 10 000 часа летене през 2017 година.

Окраската на първия самолет „Белуга“, във формата на кит, е специално избрана от 20 000 служители на авиационната компания, които са можели да избират измежду 6 варианта на дизайна. Победителят е получил 40% от гласовете, обявиха от компанията.

Антон Далчев