Palatka.bg

Голямо археологическо откритие бе направено в Румъния – цитадела на 3400 години

Румънски и немски археолози откриха в окръг Арад, в Западна Румъния, цитадела, покриваща почти 90 хектара. Смята се, че е почти на 3400 години, датираща от бронзовата епоха, съобщиха местните информационни агенции. Това открития може би ще се окаже едно от най-впечатляващите за цяла Европа. 

 

„Старата цитадела „, както наричат ​​находката археолозите, е открита на територията на Сантана, град в окръг Арад

Първите разкопки са направени там през 2009 г., но екипът от немски и румънски археолози е засилил изследването през последните две години, изваждайки на показ огромното откритие.

Рудигер Краузе, професор в университет „Гьоте” във Франкфурт, и румънският професор Флориан Гогалтан от Института по археология и история на изкуството на Румънската академия, са стигнали до извода, че „Старата цитадела“ в Сантана е построена през 14-ти век пр. Хр., преди около 3 400 години.

„Цитаделата в Сантана е едно от най-големите укрепления, построени през посочения период. Нашата цел е да разберем защо е било направено това укрепление, защо е било нужно това строителство“, каза германският професор за медиите.

Откритията са накарали археолозите да смятат, че „старата цитадела“ в Румъния е много по-голяма от древния град Троя.

„Троя има площ от 29 хектара, Цитаделата в Сантана покрива 89 хектара. Сградите на Троя са направени от камък. В Сантана сградите са направени от глина и дърво – знак, че цивилизацията е по-развита и адаптирана към строителните материали, които има „, обясни Флориан Гогалтан. „Изправени сме пред една от най-големите и впечатляващи крепости в Европа“.

В допълнение към разкопките, археолозите също използват най-съвременни технологии за изготвяне на карта на укреплението.

бронзовата епоха

„Ние изследвахме около 55 хектара от близо 90. И след тези измервания открихме нещо, което ни плаши: огромен дворец с дължина 100 метра и ширина 40 метра. Искаме да продължим да копаем и, ако е възможно, искаме отново да направим тази цитадела великолепна, точно както преди 3000 години „, каза румънският професор.

 

Снимки: Aradon Romania