Palatka.bg

Кандован: Неизвестното иранското селце, издълбано в огромните скали

Сгушено и сякаш забравено от целия свят в далечния северозападен ъгъл на Иран се намира селцето Кандован, което независимо скромния си размер, има много какво да предложи на откривателите и любителите на неизвестните дестинации. Кандован е впечатляващо не само с живописната си и пасторална природа, но и с уникалните жилища, в които живеят жителите в района. Много от домовете в Кандован не са построение, а са поместени в естествено или изкуствено създадени пещери, разположени в конусовидни, естествено образувани и силно компресирани от природата вулканични пепелни образувания. Тези уникални по рода си домове създават пейзаж, който прилича повече на гигантска термитна колония, отколкото на класически град. Настоящите жители на Кандован твърдят, че тяхното село е на повече от 700 години.

Според местните легенди селцето е създаден, когато напредващата монголска армия започнала да нахлува в териториите на днешен Иран.

С надеждата да се спасят от бруталните действия на Златната орда, много местните жители решили да напуснат земите се преди пристигането на монголците и се отправили към планините и пещерите, за да се скрият. Както много често се случва в живота обаче, временното решение се оказало постоянно. Много от избягалите тогава хора така и не се завърнали в старите си къщи, а останалите в Кандован. Тези особени и специфични домове са известни с името „каран“ , което в местния тюркски диалект може да се преведе като „кошери“.

Осъзнавайки, че това ще бъде новият им, с напредването на годините хората от селото започнали да инвестират повече в домовете си и да разширяват жилищата си. Днес повечето пещерни „къщи“ имат между две и четири етажа. Във всяка къща има различни помещения, стаи, а дори и склад за съхраняване на реколтата и пространства, където се държат животните. Много от къщите имат веранди, прозорци, врати и стълбища, издълбани в скалата. Пещерите са също така едни от най-енергийно ефективните жилища на Земята, тъй като скалата осигурява достатъчна изолация, за да предпази жителите от мразовитата и дълга, когато градусите могат да се смъкнат далеч под нулата. През лятото пък скалата осигурява комфорт, запазвайки стаите свежи и прохладни.

 

Екип iTravel-bg.com