Palatka.bg

Националният парк Ленсоис Маранензес в Бразилия – Наводнената пустиня

Националният парк Ленсоис Маранензес, разположен в щата Мараняо, в североизточна Бразилия, е едно от най-прекрасните, незабравими и уникални места в света. Районът обхваща около 1000 квадратни километра, върху които нежно разпростира белите си копринени пясъци, прекъсвани от безкрайно красивите и свежи малки оазиси от тюркоазени езера, в които всяка вечер се оглеждат звездите.

На пръв поглед Ленсоис Маранензес прилича изключително много на класическа пустиня

В действителност обаче това не е пустиня в клaсическия смисъл на думата, точно като пясъчните дюни Тотори в Япония не са. Намирайки се в близост до басейна на река Амазонка, регионът е обект на огромно количество валежи през дъждовния сезон в началото на годината. Дъждовната вода се натрупва в долините между пясъчните дюни и образува кристално чисто сини и зелени лагуни, които достигат своя пик между юли и септември. Районът изненадващо е дом на разнообразие от риби и друго водни организми, които, въпреки почти пълното изчезване на лагуните през сухия сезон, успяват да се развият всяка година, тъй като яйцата им се носят от други водни басейни, посредством прелитащите птици. Животът в националния парк Ленсоис Маранензес е повече от разнообразен и по отношение на растителните видове. Тук могат да се срещнат мангрови дървета и буритис – грациозен вид палмово дърво, а хилядите малки „плажове“ и преминаващата река Прегуинсас допълват многообразието на парка.

Националният парк Ленсоис Маранензес в Бразилия се е създавал и оформял в продължение на хиляди години, тъй като пясъкът от речните корита се отлагал в устието на реките и се е връщал на сушата, бкагодарение на ветровете и морските течения.

Дюните достигат до около 50 километра навътре в сушата и се простират на близо 30 километра по бреговата ивица

Някои от лагуните в Националния парк Ленсоис Маранензес са огромни. Лагуните Бонита и Азул са в близост до град Барейриняс. Луганата Тропикал също заслужава да бъде посетена, но е по-близо до малкото селце Атинс. LЛагуната на чайката пък е една от най-големите и красиви части на парка и се намира близо до Санто Амаро ду Мараняо – селце, разположено на около 100 километра от Барейриняс.

Перфектното за посещение на парка време от годината обикновено е от май до септември, когато е слънчево, но лагуните все още са пълни с дъждовна вода.

За да посетите Ленсоис Маранензес в Бразилия е най-добре е да си купите билет от някой от ключовите за страната градове като Рио де Жанейро или Сао Пауло до Сао Луис, столицата на Мараняо. Оттук посетителите могат да резервират специално организирани екскурзии или да вземат междуградски автобус до град Барейриняс, който се намира извън националния парк, но е в изключителна близост до Ленсоис Маранензес. От Барейриняс, посетителите обикновено се насочват към парка, използвайки услугите на местните хора, които ги превозват с джиповете си – единствените превозни средства, които могат да се справят с неравния и тежък терен, макар че дори джиповете трябва да бъдат прехвърлени през реката, посредством специална баржа, преди да стигнат до границите на самия парка.

След като достигнете до парка, като посетители имате пълна свобода да се разхождате, разгледате и проучвате всички дюни и лагуни, но не забравяйте в никакъв случай да стои относително близко до своя водач, тъй като паркът е огромен и посетителите, които скитат сами, могат лесно да се изгубят, а поради отдалечеността си от цивилизация, в парка е почти невъзможно да разчитате на мобилния си телефон, който няма да има обхват за да се обади, на когото и да е било. Организацията, която се грижи за опазването и развитието на парка препоръчва минимум два дни за разглеждане на най-големите лагуни в Ленсоис Маранензес. Посетителите дори могат да плуват в лагуните, ако сметнат, че температурата на водата е достатъчно висока за да се чувства комфортно в нея. В най-топлите месеци температурите на водата в някои лагуни достигат до повече от комфортните 30 градуса по Целзий..

Екип iTravel-bg.com