Palatka.bg

Чарските пясъци: Миниатюрната “пустиня” насред вледеняващия студ на Сибир

Само на 40 километра от ледника Кодар в района Калар в Забайкалски край на Сибир в Русия се намират Чарските пясъци. В непосредствена близост до заснежените планини и безграничната тайга, белязано от изкусителни сини езера и огромни ледникови полета, може да се открие едно нетипично ярко жълто петно – Чарските пясъци. Тази пясъчна дюна е с дължина приблизително 10 километра и широка 5 километра, като някои от дюните са високи между 15 и 30 метра. Теренът тук е толкова различен от всичко наоколо, че почти изглежда така сякаш говорим за истинска пустиня. Ако игнорираме безумните вледеняващи температури Чарските пясъци създават усещането, че се намирате в средата на пустинята Сахара, а не насред най-студеният и мразовит район на земята. Никъде другаде в цялата тундра не може да се открие толкова голям периметър от движещи се пясъци. На фона на ледената атмосфера, заснежените планини и безкомпромисният студ Чарските пясъци са изключителна гледка, за която милиони приключенци мечтаят.

Контрастът между Чарските пясъци и средата наоколо изглежда сякаш невъзможен. Районът прилича на изкуствено създаден невероятен музей на открито, показващ естествени природни особености на ледения Север и на горещия Юг, намиращи се на метри един от друг.

Чарските пясъци са наистина невероятно и изключително място

Те приличат на истинска пустиня, но с характеристики и особености, които няма да видите никъде другаде освен в Забайкалски край на Сибир. Студеният и вледеняващ до синьо мраз се прегръща с пясък, за който бихте могли да се обзаложите, че е горещ и ситен, но вместо камили и кервани Чарските пясъци са прекосявани от безброй стада северни елени. Тук също, подобно на горещите пустини, бихте могли да се натъкнете на оазис сред пясъчните хребети, но мястото на палмите е заето от северни лиственици. Пустинята е заобиколена от планини, покрити със сняг дори през лятото,а дюните се докосват до мътни блата или кристално чисти езера.

Масивът е природна забележителност от 1980 г. насам. Обграден е от тайга и блата, като границата между тях и пясъка е рязка. Една версия за произхода на пясъците е ледник, който преди 45 хил. години се е стопил и е създал голямо езеро в котловината. След като водите от езерото се оттекли, в най-ниската точката се събрали пясъци и глина.

Чарските пясъци се намират на 6 километра от столицата на района – Чара, до която бихте могли да достигнете със самолет или влак.