Palatka.bg

Африски: на ски в Африка през август

Докато у нас лятото наближава края си, в южна Африка любителите на снежните спортове се наслаждават на зимния сезон. Най-известнaта ски-дестинация на горещия континент е курортът Африски в Лесото. През август там имаше няколко естествени снежни бури, които подновиха снежната покривка и той ще е отворен допълнително няколко седмици след края на местния ски сезон.

 

Африски: Зимни приключения в планинското кралство

Малко известен е фактът, че хората карат ски в различни южноафрикански планински вериги от 1929 г. Едно от идеалните места са планините Малути в кралство Лесото. От 1929 г. насам Африски много се е променил и въвеждането на модерни съоръжения за сняг и лифтове позволяват на ските и сноуборда да процъфтяват в планинското кралство Лесото.

Курортът работи като европейска ски-провинция и притежава всички основни компоненти за чудесна ски почивка. Настаняването, ски оборудването, снежните писти, ски училището, храната и всичко останало са на първокласно ниво за тези, които не могатда се разделят със снега дори и през европейското лято.

Африски се намира на 3050 м. над морското равнище, точно под прохода Маласела, близо до границата на Лесото и ЮАР. До него може да се стигне с автомобил от Йоханесбург или Претория за около 4.5 часа. Магистралата А1 ще ви преведе през живописните планински проходи Мотенг и Маласела.

 


Снимка: Paramente Phamotse, CC BY-SA 3.0
За скиорите Африски предлага перфектни възможности за обучение, каране и усъвършенстване на уменията. Пистите тук са идеалният избор за една лятна ски-ваканция, ако жегата и плажът са ви омръзнали. Тук има ски инструктори от световна класа, които дават уроци за всяко ниво на напредналост. Има специални зони за деца, както и за хора с физически увреждания.

За да имате достъп до пистите и лифтовете, независимо дали сте начинаещ или напреднал скиор, ви е необходим ски-пропуск. Той може да е с разлина продължителност – от половин ден до цял сезон. Можете да го закупите предварително онлайн или на място при пристигането си в курорта.
Когато организирате пътуването си попитайте туристическата агенция за all inclusive ски оферти.

 

 

За да улесните пътуването си, не е необходимо да носите със себе си ски, борд и обувки. В Африски можете да наемете всико необходимо за едно приятно прекарване – дори снежни играчки. За децата има организирани снежни програми и занимални.

 

Африски: Вино, джин и джаз

Сезонът се открива през юни с фестивал на виното, джина и джаза, който ще ви остави незабравими спомени. Той започва с леки вечерни коктейли и хапки в Гондола Кафе под акустините звуци на музикални ансамбли, които ще ви накарат да се почувствате като удома си.
Можете да продължите вечерта в необикновения Sky Restaurant – най-високият ресторант в Африка с вечеря и шоу на уникални инструменталисти.

Следващата сутрин, изпълнени с ведро настроение можете да се отдадете на ски, сноуборд или просто търкаляне в снега на пистите за начинаещи. Известният брънч, който предлага Sky Restaurant можете да комбинирате с кулинарен мастър-клас. Експерти от винарски къщи ще ви покажат любимите си вина и ще ви разкрият тънкостите на етикета на дегустацията.

Денят продължава с дегустации на бутикови вина, организирани на различни места из курорта. За по-забавно можете да участвате в различните игри, които се провеждат наоколо – Wine Pong, Mieliegat, петанк, пейнтбол, състезание по правене на снежни човеци – това са само няколко от многобройните възможности.

Популярността на фестивала расте с всяка година и все повече гости се събират тук за откриването на сезона.

Африски предлага разлини възможности за настаняване – спални, хижи, вили и апартаменти, съобразени с всеки бюджет.

Активният ски-сезон е от началото на юни до края на август. През местното лято курортът също предлага голямо разнообразие от дейности като планинско колоездене, пътувания с мотори, туристически преходи, пейнтбол, планинско бягане и много други.