Palatka.bg

Самолетите с един пилот скоро може да са реалност

Всеки знае за огромните проблеми с пилотите, пред които се изправят големите нискотарифни авиокомпании. Кадри просто не достигат, както и ресурс за тяхното адекватно заплащане. Скоро обаче може да се намери решение на този проблем – решение, което ще се хареса на бизнеса, но не и на пилотите. В близко бъдеще се очаква екипажът на повечето полети да е от един, а не от двама или повече пилоти.

Производителят на самолети Boeing работи активно върху технология, която ще премахне необходимостта от двама пилоти в пилотската кабина на пътническите си самолети, разказвa Independent. Съществуващите европейски правила за въздухоплаването сочат, че пътническите самолети с повече от 20 места трябва да имат минимум двама пилоти в пилотската кабина.

Но Стив Нордлънд, вицепрезидент на Boeing, заяви, че автономна технология, която ще позволи намаляване на екипажа на борда, се развива „добра скорост“. Според неговите Боинг „вярва в автономни самолети“, а отдела за търговски въздухоплавателни средства на фирмата „работи върху технологията“. „Не мисля, че в близко бъдеще ще видите безпилотен самолет от 737″, каза той пред The Independent. „Но това, което може да видите, е повече автоматизация и помощ в пилотската кабина, която може би ще доведе до промяна в броя на екипажа в пилотската кабина“, казва той.

Безпилотни самолети

Според него карго самолетите ще са първите, който ще се възползват от новата технология. Това ще доведе не само до икономия, но и до по-голяма безопасност и намален риск от човешки грешки. В момента бурно развиващата се авиоиндустрия страда от рязък недостиг на пилоти – през следващото десетилетие може да се окаже, че не достигат над 200 000 пилоти за индустрията, което да доведе до спад в развитието ѝ.

Въпреки развиващите се технологии и автоматизация – днес пилотът на самолета участва в почти всички процеси. Да станат самолетите изцяло безпилотни може да се окаже трудно, заради пътниците и регулаторите. След пилотът, който се самоуби в Алпите през 2015-та, разбивайки умишлено самолета и убивайки 150 души на борда – беше наложено правило поне двама членове на екипажа да стоят едновременно в пилотската кабина.

Антон Далчев