Palatka.bg

Kibbeh – Националното ястие на Сирия

Във всички средиземноморски страни, където и да сте били, най-вероятно сте опитвали kibbeh. Kibbeh обикновено представлява дълбоко пържено, торпедообразно кюфтеподобно ястие, което се пълни с някакво парче месо. Това е и едно от националните ястия на Сирия. В сирийския вариант то се приготвя така, както е описано в следващите редове! Но първо – малко история.

 

Историята на сирийското ястие Kibbeh

Наследено от историята, много държави, разположени в източното Средиземноморие, попадат в район, наречен „Левант“. Традиционно Левантът включва Кипър, Израел, Ирак, Йордания, Ливан, Палестина, Сирия и Турция. Тъй като конфликтите и войните в тези държави се случват през годините, границите се променят, семействата се разделят и градовете се разделят, което от своя страна са причините на тези страни, независимо от тяхната независимост една от друга днес, да споделят много обичаи и най-вече сходни кухни.

Хората са дълбоко вкоренени в своята обща история, поради което някои от любимите им храни и елементи на културата трудно се различават.

Kibbeh е едно много обичано от всички тях ястие, с много вариации, включително, но не само сурови kibbeh, пълнени kibbeh, печени kibbeh и др. Някои го наричат ​​“месото“ на Близкия изток, други го наричат ​​крокети, но то си е просто „kibbeh“.

И така, какво прави рецептата за „kibbeh“ сирийска?

Агнешкото или прясното смляно агнешко е основа на тази рецепта. Но може да бъде заменено с говеждо месо или пуйка, но вкусът ще бъде значително по-различен.

Вторият ключ към тази рецепта е смес от средно-източни подправки. Използва се сирийска комбинация от седем подправки, наречена бахарат. Тази комбинация може да се намери готова, но лесно може да си смесим и сами. Използва се комбинация от подправки като: черен пипер, канела, кориандър, карамфил, индийско орехче, червен пипер, бахар, кардамон и кимион. Има много вариации на сместа – плюс-минус някои, освен това и сезонът влияе на вашите предпочитания. Някои допълнения включват и смрадлика, куркума, люти чушки и др.

Тази рецепта можем да приготвим и у нас. Ще имате нужда от фино смляна пшеница булгур

Ако сте в някоя от средиземноморските страни, потърсете на тамошните пазари, тъй като качеството и вкуса са наистина автентични.

Историята на сирийското ястие Kibbeh

Ето какво имате нужда:

1 ½ чаши фин булгур пшеница

450 г агнешко

450 г агнешко (отделно от другото)

1 средно голяма глава жълт лук

1 ½ чаена лъжичка подправка бахарат

6 чаши рапица или растително масло за пържене

½ чаша кедрови ядки

1 ½ чаена лъжичка бахарат

6 връзки магданоз

сол на вкус

Вземете чиста кърпа.

Поставете булгура в кърпата и го залейте със студена вода. Нека се накисва за 15-30 минути. Булгура трябва да попие част от водата, но не трябва да става гъст.

Докато чакате да стане булгура, вземете агнешкото и го пасирайте в кухненски робот, докато не стане паста. Извадете го от там и го поставете в голяма купа.

Нарежете лука в робота и смилате фино. Добавете го в купата с агнешкото.

Изсипете излишната вода от булгура и го добавете в купата с агнешкото и лука.

С ръце размесете тестото, сложете в него и бахарата. Сместа трябва да е достатъчно твърда, за да стават топки. Ако се усеща прекалено твърда, можете да добавите чаена лъжичка студена вода и да го разбъркате.

Ако агнешкото ви е много прясно, може да се консумира сурово. Може да сложите в хладилника, докато правите плънката.

В сух тиган на средна висока температура, препечете кедровите ядки до златисто кафяво и оставете настрана да се охладят.

В същия тиган добавете супена лъжица олио за готвене (какъвто и да е вид) и другата част от  агнешкото месо. Нарежете и магданоз.

След като агнешкото покафенее, разбъркайте с препечените кедрови ядки, магданоз и 1 чаена лъжичка бахарат. Сол на вкус и го оставете да се охлади.

Извадете топките kibbeh от хладилника. Докато държите топката в едната си ръка, използвайте палеца на другата си ръка, за да направите дупка в центъра й. После оформяте чашка или купа за пълнене. Колкото по-тънки ги направите, толкова по-добре.

Сложете вътре една супена лъжица .

Сложете вътре една супена лъжица от агнешкия пълнеж и затиснете краищата, като се опитате да не запечатате твърде много въздух. После в длани оформяте специалната торпедовидна форма.

Изпържете ги в гореща рапична мазнина.

Поставете готовите kibbeh на домакинска хартия, докато изстинат и за да се отцедят от мазнината. Сервирайте с табуле, краставици и мента като лека закуска, предястие или основно.

Силвия Чалъкова

Силвия Чалъкова е автор с дългогодишен опит в сферата на медиите. Към настоящия момент е автор на imediagroup.bg и има свое авторско предаване в телевизия Евроком "РеФреш за здраве", на което е автор и водещ. Била е част от множество качествени медийни проекти, включително главен редактор на първото български БИО списание „Be Fit“, както и редактор в списание „Кенгуру“, телевизия „Здраве“, където е и сценарист и водещ. Работила е и в сферата на връзките с обществеността като PR и комуникатор. Завършила е магистърската програма „Литературата – творческо писане” в Сoфийски университет ”Св. Климент Охридски” и през 2016 г. издава своята първа книга романът „Пролуката“.