Palatka.bg

Норвегия строи най-високата дървена сграда на планетата

Норвегия често е давана за пример за това какво означава напредничаво мислене за устойчив свят. Затова и не е случайно, че страната е на път да построи най-високата дървена сграда на света. Става въпрос за кулата „Мйос“, която е разположена до езерото Мйос, намиращо се на около 100 км. от Осло.

Сградата има 18 етажа, а тази седмица кран постави последната ѝ голяма греда. Когато бъде напълно завършена тя ще бъде висока точно 85.4 метра, което ще я направи най-високата дървена сграда в света.

Дървеният материал е възобновяем източник на ресурс за строене на сгради. Освен, че има много предимства – той е и изключително екологичен. Според строителите на сградата – нейният строеж ще намали многократно въглеродните емисии, в сравнение с тези, които биха използвани при построяването ѝ от бетон.

Собственик на сградата е бизнесменът Артур Бухардт, който твърди, че се е вдъхновил за нея от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени. Сградата „Мйос“ е построена по най-модерна и напреднала технология, която прави дървото много устойчив и надежден материал.

Тя, например, е напълно устойчива на пожари, като дървеният материал е много трудно запалим. Освен това – потенциален огън би овъглил повърхностно дебелите гради, но няма да ги запали. Сградата е и конструирана така, че да е максимално издръжлива на земетресения и други природни стихии.

Мйос трябва да отвори врати през март 2019 година, когато ще засенчи досегашната най-висока дървена сграда в света – „Треет“, която също се намира в Норвегия, само че в град Берген. В момента именно „Треет“ държи рекорда със своите 49 метра.

Мйос е модерна, скъпа и луксозна сграда, в която ще има жилищни апартаменти, хотел, офиси, ресторант, басейн и общи помещения. Междувременно – в момента във Виена се строи друга подобна сграда, наречена „ХоХо“, която ще бъде висока 84 метра – само 1.5 м. по-малко от норвежкия си събрат. Готвят се обаче и други подобни проекти в градове като Париж, които ще засенчат дори Мйос.