Palatka.bg

Древното съкровище за милиони, открито в Калиакра

България е разположена на земя с многовековна история. На този кръстопът са живели множество народи и цивилизация, имало е славни градове, някои съществуващи и до днес, въртяла се е буйна търговия и стокообмен. Затова и не е учудващо, че тук има открити невероятно количество и качество безценни за историята археологически разкопки и съкровища. А кой знае колко още се крият под краката ни?

За съжаление у нас малко хора се интересуват от корените и историята си и разбират за тези открития. Късащо сърцето количество от тях е изнесено и продължава да се изнася от корумпирани служители и иманяри – най-вече, когато може да се продаде за много пари на чуждия пазар. Затова и е същинска рядкост публично да се оповести открити за предмети, които струват милиони. Това обаче се случи преди няколко седмици, в края на август, след разкопки на Калиакра.

Съкровище за милиони

В края на август от Националния исторически музей разкриха, че са успели да намерят малко глинено гърне, скрито под подовете на жилище, опожарено в края на 14-ти век. За огромна изненада на археолозите вътре е открито истинско богатство за тогавашния бит, а за днес – безценно съкровище. В гърнето се намирали точно 957 предмета – 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, единият от които златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

Съкровището е случайно открито при редовните археологически разкопки, които се провеждат в Калиакра от 15 години насам. Монетите са български и османски и са изключително ценни. Повечето са на султан Баязид Йълдъръм (1389-1402), а малка част и на неговия предшественик Мурад Първи (1362-1389). Скъпоценностите са били скрити в края на 14-ти век, най-вероятно при едно от нападенията, насочени към Добруджанското деспотство. Истинско чудо е, че нашествениците са пропуснали да проверят помещението за скрити богатства. Добруджанското деспотство било окончателно разгромено от татарите от ордата на Актив през 1401 г. и може би именно заради това последно нападение били скрити предметите.

Археолозите смятат, че е много възможна и друга версия – някой и военно началниците на татарите да е събрал това голямо количество ценности от грабежите и да ги е скрил с користни цели в помещението, където те са открити.

Откритите златни предмети могат да струват милиони евра. За момента са обработени и почистени 100 от тях като сред тях са открити две особено ценни и редки. Става въпрос за изключително редки, но ценени венециански дукати, като за момента са открити два от тях. На културната борса цената на един такъв златен дукат надвишава 1 млн. евро бройката. Историческата им стойност пък е безценна.

Археолозите обаче се притесняват от потенциални посегателства на иманяри, затова и работят със засилена охрана и постоянно видеонаблюдение.

Снимки: НМИ