Palatka.bg

Великата дюна на Пила: Движещата се пустиня в Южна Франция

Великата дюна на Пила, разположена на 60 километра от Бордо в залива Аркашон, Южна Франция, e най-високата и впечатляваща пясъчна дюна в Европа. Известна също като „Великара дюна на Пилат“, Великата дюна на Пила е меко казано огромна със своите впечатляващи размери – 500 метра ширина и 3 километра дължина. В някои части пясъчните образувания се издигат на височина от над 110 метра над морското равнище. Поради неочакваното местоположение и красотата на огромната пясъчна ивица, тя е известна туристическа дестинация с повече от един милион посетители годишно, които пристигат от всички краища на света, за да разгледат този необикновен природен феномен.

Интересното и нетипичното е, че дюната непрестанно се движи навътре по сушата, бавно притискайки и унищожавайки гората зад плажната ивица и поставяйки под риск и опасност много къщи, пътища и дори части от Атлантически вал (Атлантически вал е серия от укрепления и бункери, разположени по бреговете от Норвегия до Испания. Предназначението им е да отбраняват териториите, завзети от германците в Западна Европа, срещу евентуален десант на Съюзниците). Скоростта на движение Великата дюна на Пила е непостоянна и с различен ритъм и интензитет. В някои случи се движи изключително бързо, достигайки скорост от около 10 метра на година, и понякога изместването е далеч по-бавно и скромно, намалявайки до едва около един метър годишно. За последните около 60 години, през които учените правят непрестанни наблюдения и изчисления дюната се е преместила с около 280 метра навътре в сушата, което означава, че средното годишно изместване е около пет метра,

Постоянното движение на Великата дюна на Пила е засегнало над двадесет частни имота, а всяка година пясъкът на източния склон на дюната покрива 8000 квадратни метра от околните борови гори. В североизточната част на дюна през 1987 г. след лавина от пясък и залят местен път, който бива изчистен и пуснат отново в експлоатация едва през 1991 г. Първата регистрирана и достоверна информация за къща, погребана под напора на пясъка на Великата дюна на Пила, е от 1936 г. На 19 септември местен вестник разказва за драматичната съдба на къщата на семейството от Бордо, което решило да си построи вила в района през 1928 г. След завършването ѝ всичко изглеждало прекрасно и семейството непрестанно я посещавало, наслаждавайки се на невероятната природа в района. Две години по-късно пясъците от Великата дюна на Пила достигнали къщата и започнали да влизат в нея. До 1936 г. къщата напълно изчезнало над прииждащия пясъка.

Силните и особени местни морски ветрове обясняват както движението, така и формата на Великата дюна на Пила

Това е и причината склоновете, откъм океана да са меки, а източната страна на дюната да е остра и рязка. Именно от тази страна се намира и гората.

Дори и за най-атлетичните посетители, катеренето по този наклон е истинско предизвикателство. За останалите туристи, които не са чак толкова авантюристично настроени са създадени специални стълбища, които правят изкачването на Великата дюна на Пила малко по-лесно. Тези, които достигнат до върха обаче могат да се насладят на невероятната си награда – грандиозната гледка, която се разстила преди очите им – морското крайбрежие, огромната борова гора, километрите пясъчна ивица, а ако времето е ясно и благосклонното е възможно да се видят дори величествените Пиринеи.

Достигането то Великата дюна на Пила не нито особено сложно, нито трудно, като може да се стигне до района дори да не притежавате собствено превозно средство или кола под наем. Възможно е да наемете колело или мотоциклет от близкия град Аркашон и и да следвате перфектно обозначената екопътека, движеща се паралелно на океана, следвайки специалните обозначения, насочващи ви по пътя за Великата дюна на Пила. В района има и два паркинга, от които се стига до дюната по пешеходна пътека и споменатите вече стълбища. Ако предпочитате все пак да стигнете до Великата дюна на Пила с обществен транспорт също е напълно възможно, тъй като има множество автобуси, които пътуват двупосочно между Бордо и Аркашон.